Sektörel

İnşaat sektöründe demir krizi!

İnşaat sektörünü değerlendiren Yeşilyurt Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Habip Ahmet Şahin, Malatya’nın konuta doymuş bir kent olmadığını vurgulayarak, sektörle ilgili açıklamalarda bulundu.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi eski Yönetim Kurulu Başkanı, Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediyesi meclis üyesi aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi imar komisyonu üyesi ve Yeşilyurt Belediyesi imar komisyonu başkanı Habip Ahmet Şahin inşaat sektörünü değerlendirdi.

Malatya Sonsöz Gazetesi'nde yer alan habere göre; önemli açıklamalarda bulunan Şahin: “İnşaat sektörü denince en önemli emtiyalar arasında zaten demir gelmektedir. İnşaatı oluşturan unsurların içinde demir, çimento, tuğla, kum vardır ve bunlar inşaatın bel kemiğini oluşturmakta.  Dolayısıyla 2017’ de inşaat sektörü demir ile ilgili bir kriz yaşamıştı. Hızla emtiya fiyatları artarak demir de çok ciddi miktarlara ulaştı dolayısıyla inşaatçı müteahhittin iş yapmasına olanak sağlayan durumların ortadan kalmasına sebep olan durumlar söz konusu oldu. Demir fiyatları 2017’ de tırmanmaya geçti ve şuanda demir fiyatları Türkiye’de zirve seviyesine ulaşmış durumda.  2016 yılında demir fiyatları bin 400-500 TL aralığındayken şimdi ton başı 3 bin 450 TL civarında seyretmektedir.  Dolayısıyla yüzde 70-80 oranında bir fiyat artışı söz konusu. Bu da tüketiciye yansıyacak bir durum olarak çıkıyor.

Bu konut ve inşaatta fiyat artışına neden olan bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye demir üretiminde kaynak açısından belki dünyada 5. Sıradadır. Ama kaynakları faaliyete geçirme açsından çok iyi durumda olduğunu söylemeyiz.  2 tane demir üretim hanemiz var biri Zonguldak diğeri de İskenderun fabrikaları. Bunlar Türkiye’nin inşaat sektörünün demirlerini üreten fabrikalarımız ve dış talebe de hizmet eden fabrikamız. Özellikle yurt dışından Türkiye’de üretilen demirlere çok yüksek oranda talep bulunmakta arz arttıkça fiyatlar yükselmekte düşmemekte bu da önemli ölçüde inşaat sektörünü etkiliyor.  İnşaat sektörü ekonominin lokomotifleri arasında yer almış durumda. Bir ülkenin ekonomisi iyiyse inşaat sektörü de iyidir, bunlar doğrudan orantılı. İnşaat sektörünü ilgilendiren birçok alan var betondan. Çimentosuna tutunda bütün ince yapı malzemelerine kadar yaklaşık 128 veya 200 civarında bakım malzemeleri kullanıldığı bir üretim stokudur. Bunların tabi ki fabrikaları var çalışanları var birçok kesime hitap eden önemli bir sektördür inşaat. Bu sektör olumsuz etkilenirse tüm bu sektör de olumsuz etkilenir. Arsa paylarına gelirsek de 2017’ ye kadar arsa payları çok kıymetli bir şekilde inşaatla beraber paralel olarak devam ediyordu.  Bu süreçten sonra inşaat sektöründe bir gerileme olmasından dolayı arsa paylarında da düşüşler oldu. Bu arz talep dengesi içerisinde göz önünde bulundurulması gereken bir konu. Bundan 2-3 yıl önce arsa payları yüksek olan bir parselde de bu gün aynı arsa payları oranlarıyla istediğiniz kalitedeki inşaatı yaptıramayabilirsiniz.  Ama ben arsa sahiplerine bu konuda biraz sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum sektörün düzeleceğine dair önümüzde gözüken emareler var. Zamanla sektörün düzeldiği takdirde tekrar istedikleri oranlarda kalitelerde inşaat hizmeti alabileceklerini düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.