Sektörel

Kentsel dönüşüm projeleri askıya alınmalı!

Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı olan Habip Ahmet Şahin, inşaat sektöyle ilgili görüşlerini payşlaştı. Şahin, demir fiyatlarının sektöre etksini anlattı.

Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı olan Habip Ahmet Şahin, demir fiyatlarınına artmasıyla sektörde düşüş yaşanacağını belirtti.


Şahin, " Geçen sene inşaatlarımızda demirin nakli dâhil tonu, inşaat tekstil fiyatı 1280 TL'ydi. Şimdi bu sene 2050 lira. Yaklaşık yüzde 50-60' ların üzerinde bir fiyat artışı var. Bu sektörü olumsuz etkileyecektir. Yani yatırım yapacak bir kişiyi çok düşündürecek bir durum. Çünkü demirin sabit kuru da yok her an artabilir ve düşebilir. Yaklaşık 3-4 aydır bu fiyat bu şekilde yani demir yüksek fiyatlardan devam ediyor. Yatırımcı için de bu büyük bir sorun olarak ön plana çıkıyor. Bu artışın sebebini tam olarak bilinmiyor, bu üreticinin kar yapmak amacıyla yapmış olduğu bir sorun mu bilmiyoruz. Sadece demir fiyatları değil inşaat maliyetlerine bir yılda yaklaşık yüzde 30-35'in üzerinde bir zam oldu. Plastik gurubu özellikle ithalata bağlı ürünler aşırı derecede zam gördü bir yıl içerisinde. Gerçekten de çok büyük bir sorun, inşaat yatırımcıları açısından. Plastik grupları doğrama ahşap gibi ürünler ithal ürünler olduğu için dolar kuruna bağlı olarak fiyatların da artış yaşandı ama demirde de çok daha farklı yüzde 70'lere varan bir şey. Şuan Türkiye'de 3-4 tane sıcak demir işletmeciliğini yapan büyük fabrikalarımız var, devletle bağlantılı olan. Onlarda da aşırı derecede artış olunca hepimizi olumsuz yönde etkiledi, fiyatlarına da yansıdı ayrıca bunlar" diye konuştu.


Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: "Mağduriyetlikler yaşanması için neler yapılmalı? Dolar kurlarının düşmesiyle birlikte bu çözülecek. Aynı zamanda kur düştüğü zamanda imalatçılar kar marjlarını ona göre ayarlayıp geriye çekmeleri lazım başka çözümü olmaz. Geçen yılla bu yıl arasında yüzde 3540' lara varan fiyat, bayilikleri vurdu tüketiciye de yüzde 70-80 oranında çark farkı yansıtıldı. Konutların pahalılığından dert yanan insanların alimim da bu durum etkileyecektir ister istemez. Bir noktadan sonra konut fazlası olduğu görünüyor. Kentsel dönüşüm projelerinin bir müddet askıya alınması yavaşlatılması söz konusu. Beydağı Yamaç mahallesindeki inşaatların bitmesi şunu gösteriyor artık inşaat yapmak kolay bir iş değil maliyetler artıyor buna göre de tüketici bulmak çok zorlaştı. İnşaatın çeşitli kalemleri var yaklaşık 120 tane ayrı iş yapılı yapılar meydana gelirken bunları yapan işçiler, işçilerin aileleri, iş yapan, iş sahipleri, arsa sahipleri tabi ki genel olarak ekonomiyi olumsuz yönden etkiliyor. Zaten inşaat Türkiye'de ekonominin lokomotifi olarak görülen bir sektör. En başı çektiği için başta sorunlar olunca aynı tespih taneleri gibi hepsi birbirlerini etkileyerek büyük esnaftan küçük esnafa kadar her şeyi olumsuz etkileyecektir. Bu dolar kuru düşmediği sürece fiyatlar inmediği sürece bir müddet sonra yatırımcının daha ucuz, daha kalitesiz malzemeye yönelmesi söz konusu olacak bir iki sene sonra düşük inşaat malzemeleri satılıp bu tür yapıların meydana geleceğini düşünüyorum, buna müdahale edilmediği takdirde. Geniş anlamda inşaat sektöründe bir daralma var. Ekonomik olarak, SSK primlerinde, vergilerde... Belki bakanlıklar inşaat yatırımcısına bazı kolaylıklar sağlayabilir. Faiz oranlarının düşürülmesini talep ediyoruz, konut satışları için en önemli hamle o olabilir. Bizim beklentimiz bunlar."




Malatya Sonsöz