26 / 11 / 2024

İnşaat sektöründe demir sorunu!

İnşaat sektöründe demir sorunu!

Ekonomi Bakanlığı, inşaat demiri sorununa el koydu. Demir çelik üreticileri ile inşaatçılar arasında yaşanan tartışmaya inşaat ve gayrimenkul şirketleri de katıldı. Konut üreticileri, ''müteahhitlere demir vermiyor, fiyatları da çok artırdılar” şikayetinde bulundu.




İnşaat demiri sorununa Ekonomi Bakanlığı el koydu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Demir çelik üreticileri ile inşaatçılar arasında yaşanan tartışmada inşaat ve gayrimenkul şirketleri, “inşaat demiri bulunmuyor, yerli demir çelik üreticiler iç piyasada müteahhitlere demir vermiyor, fiyatları da çok artırdılar” şikayetinde bulundu.


Demir çelik üreticilerinde ise konu ile ilgili açıklama geldi. fiyat artışının global piyasadaki ortalamanın altında olduğunu, sıkıntının da inşaatçıların referandum sonrası birden hızlanmasının neden olduğunu söyledi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise tedbir alınacağını açıkladı. Zeybekci,  pazartesi bu konuda adım atılacağını belirtti.


TÇÜD ise inşaat demiri tartışmalarının bir tarafı da fiyatın çok arttığını açıkladı. TÇÜD’ten yapılan açıklama şu şekilde: “Türkiye iç piyasasında geçerli fiyatlar incelendiğinde, yükseliş trendinin başladığı 3 Ekim 2016 tarihinde 375 dolar/ton seviyesinde bulunan fiyatların, mayıs ayı itibariyle 475 dolar/ton seviyesinde olduğu gözlenmektedir. Söz konusu dönemde dolar bazında fiyatlar yüzde 26 yükselmiş, dünya piyasalarında da benzer oranlarda fiyat artışları yaşanmıştır. Aynı dönemde, Türkiye iç piyasasında inşaat demiri satış fiyatlarındaki artış ise dolar bazında %26 seviyesinde gerçekleşirken, TL bazında %45’e ulaşmıştır. Söz konusu fiyat artışı da ilgili dönemde, TL'nin dolar karşısında %17 oranında değer kaybederek, paritenin 3.05’ten 3.58’e çıkmasından kaynaklanmıştır. Bu yönü ile fiyatlar tamamen uluslararası piyasalara, paralel bir şekilde seyretmekte ve Türkiye piyasasında geçerli fiyatlar dünya ortalamasının altında kalmaktadır.”


Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Ekonomi Bakanlığı iddiaları araştırıyor. Üretim kapasitesi inceleniyor. Biz rahatız. Sıkışıklık arızi olarak zaman zaman olabilir. Bazı şirketler bugün talebini iletip, bunu yarın yerine getirilmesini istiyor ki bizim sektörde bu mümkün değil. Biz stoka çalışan bir sektör değiliz. Çelik sektörünü suçlayanlar da söylediklerinin mantıksız olduğunu biliyor. ‘Üreticiler bizim ihtiyacımızı öngörmeliydi’ gibi bir açıklama yapılmış. Proje sahipleri kendi talebini öngöremezken, üreticilerden beklemek adil değil. Büyük müteahhitler durumun farkında. Açıklamaları da mantıklı. Kurumsal olmayanların dahil olduğu bazı yapıların tepelerindeki isimler kendi üyelerine iyi görünmek için kafa karıştırıcı açıklamalar yapıyor. Türkiye’de dünya piyasalarından farklı bir fiyat yok. Hatta çoğu ülkeye göre daha rekabetçi bir fiyat var. İçeride talep varken ihracat yapar mısınız? Ya da içerideki fiyatlar dünyadan yüksekse, çelik üreticileri kafayı mı yemiş? Bazı müteahhitler sorunun çözümü için ithalatı kolaylaştırıcı adımlar talep ediyor. Bugün ithalat yapayım derseniz onun gelmesi 3 ayı bulur. Zaten o zamana kadar sorun çözülür. Ayrıca Ege ve İstanbul bölgesinde sorun çözülmüş durumda. Kaldı ki Türkiye’de inşaatlarda kullanılacak demirin TSE 708 kalite standardına uygun olması lazım. Yoksa o binaya izin verilmez'' dedi.


Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise "Demir bulmada bir sıkıntı yaşamadık ancak F22 ve F24 gibi bazı türlerde sıkıntı var. Fiyatlarda çok hızlı bir yükseliş yaşandı. Yılın başında demirin kilosu 1.2 TL iken, şimdi 2 TL’ye geldi. Ayrıca çıkarılan deprem yönetmeliklerinden dolayı demirin inşaat içindeki payı arttı. Eskiden en büyük maliyet kaynağımız beton iken deprem yasalarından dolayı bu demire döndü. Bir binanın maliyetinin yüzde 30’u kaba inşaattan oluşuyor. Bununda yüzde 10’u demir oldu'' şeklinde konuştu.


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün konu ile ilgili açıklamasında şu şekilde konuştu: “İnşaat demiri konusunda sıkıntı devam ediyor. Sorun arz-talep kaynaklı ve ani talep artışı demir üreticilerini zorladı. Sorunun uzun süre devam etmesini beklemiyoruz. Kısa bir süre içinde çözüleceğini düşünüyorum. Hazırlıklar yapılmasıyla işlerin eski hale dönecektir.”


Son olarak konuşan İnaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Özen'de “Şu an ihracat yapıldığı için iç pazarda çok az demir bulunuyor. Bu nedenle açıklanan rakamların çok üzerinde bir demir fiyatı ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu durum da inşaat maliyetleri arttığı içinde ancak alım gücü yüksek firmalar yüksek fiyatı daha rahat karşılayabiliyorken orta ölçekli ve küçük firmaları fiyatlar oldukça zorluyor'' ifadelerini kullandı. 




Dünya


Geri Dön