Sektörel

İnşaat sektöründe gelir vergisi beyannamelerine yeni ayar!

Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinden kazanç elde eden mükelleflerin verecekleri yıllık gelir vergisi beyannameleri, işlerin ikmal edildiği takvim yılını izleyen yılın Şubat'ın başından 25. günü akşamına verilebilecek.

AK Partili milletvekillerin imzasına sahip Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 25 maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda onaylandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; teklifin kabul edilen maddelerine göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları gelir vergisinden istisna sayılacak. "Küçük esnaf" olarak ifade edilen ve 850 bin civarında olan bu mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle senelik beyanname vermemelerine imkan sunulacak. 

Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğine ilişkin kazanç istisnası uygulanacak. Bu kapsamda, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları aracılığıyla metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları aracılığıyla elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden muaf olacak. Bu istisnadan faydalanmak için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlerle ilgili bütün hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekli tutulacak. 

Mükelleflerin, düzenleme kapsamı dışında başka faaliyetlerinden oluşan kazanç veya iratlarının olması, istisnadan yararlanmalarına engel teşkil etmeyecek. 

İstisnayla ilgili şartlara sahip olunmadığının belrlenmesi durumunda, eksik tahakkuk eden vergi, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faiziyle beraber alınacak. 

Cumhurbaşkanı, düzenlemedeki tevkifat oranını her bir faaliyet türü için ayrı ayrı sıfıra kadar düşürmeye, bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili olacak.

- Tarımsal destek ödemeleri gelir vergisinden istisna olacak

Tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşları tarafındansağlanan destekleme ödemeleri, gelir vergisinden istisna sayılacak, bu ödemelere ilişkin herhangi bir vergi kesintisi uygulanmayacak. 

Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinden kazanç elde eden mükelleflerin verecekleri yıllık gelir vergisi beyannameleri, işlerin ikmal edildiği takvim yılını izleyen yılın Şubat'ın başından 25. günü akşamına verilebilecek.

Bir takvim senesinde elde edilen gelirler, Şubat'ın başından 25. günü akşamına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile sunulacak.

Senelik beyanname ile belirtilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi, şubat ve haziran aylarında olacak şekilde iki eşit taksit halinde ödenecek. 

Cari vergilendirme dönemi içindeki üç, altı ve dokuz aylık periyodlar üçer aylık dönemler itibarıyla geçici vergi dönemleri olarak belirlenecek. İlgili takvim yılı veya hesap döneminin son üç aylık dönemi ise geçici vergi dönemi çerçevesinde sayılmayacak, madde kapsamındaki mükellefler tarafından bu dönem için geçici vergi beyannamesi verilmesi gerekmeyecek. 

Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 20/B maddesi çerçevesinde vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler katma değer vergisinden istisna tutulacak.

Kurumlar Vergisi beyan sürelerinde düzenleme yapılan teklifle, Kurumlar Vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı takip eden üçüncü ayın birinci gününden 25. günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine sunulacak. 

Yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırım harcamasına yatırıma katkı oranının uygulanmasıyla tespit edilen miktarın yüzde 10'luk bölümü, Kurumlar Vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar talep edilmesi koşuluyla, ÖTV ve KDV hariç olmak üzere tahakkuk etmiş diğer vergi borçlarından terkin edilmek suretiyle harcanabilecek.

Teklifin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri bugünde sürecek. 

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!