24 / 11 / 2024

İnşaat sektöründe ilk çeyrekte ciro ve üretim arttı!

İnşaat sektöründe ilk çeyrekte ciro ve üretim arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılının 1. çeyreğine (Ocak-Mart) ilişkin "İnşaat Ciro ve Üretim Endeksleri" verilerini açıkladı. 2015 yılı ilk üç ajanda bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,6 artış kaydetti.




Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılının 1. çeyreğine (Ocak-Mart) ilişkin "İnşaat Ciro ve Üretim Endeksleri" verilerini açıkladı. 


Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2015 yılı ilk üç ajanda bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,6 artış kaydetti. 

Takvim etkilerinden alındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,5 azaldı. 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat üretim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 yükseldi. Takvim etkilerinden alındırılmış inşaat üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,8 azaldı. 


Uzmanlar konut talebinin hala arzın üzerinde olduğunu ve yurtdışında yaşayan Türklerin yatırımlarını gayrimenkule yönelttiğini söyledi Universal21 Yönetici Ortağı Philip Skorochod, inşaat sektöründe yüzde 4,5 ve inşaat malzemeleri iç pazarında yüzde 4,5- yüzde 5 reel büyüme öngördüklerini söyledi. 

İnşaat sektörünün geçen sene yüzde 2,2 ve inşaat malzemeleri iç pazarının da reel olarak yüzde 4,8 büyüğünü söyleyen Philip Skorochod bu sene de büyümenin seçim yılı olmasına rağmen süreceğini ifade etti. 

Türkiye inşaat sektörü, yüzlerce meslek dalım ilgilendirmesi nedeniyle istihdam ve üretim sürecini önemli ölçüde etkiliyor. Ulusal ve uluslararası alanlarda büyük bir deneyime ve potansiyele sahip olan sektör, kendisine bağlı 250'den fazla alt sektörü harekete geçirme özelliğiyle 'lokomotif sektör' ve büyük istihdam kaynağı olması özelliğiyle de 'işsizliği oltadan kaldıran ve önleyen' bil' özelliğe sahiptir." dedi. 

Philip Skorochod inşaat sektörünün güçlü yanlarım şu şekilde sıraladı: • Konut talebinin hala arzın üstünde olması, • Mütekabiliyet yasası sayesinde yabancı yatmnıcmm artan konut talebi, • Yurtdışında yaşayan Türklerin yatırımlarını Türkiye'deki gayrimenkul projelerine yöneltmeleri, • Tecrübe ve teknoloji birikiminin sektörde üst seviyelerde olması, • Kentsel dönüşüm avantajlarının konut talebini ve sektörünü canlı tutması, • İnşaat sektörü yöneticilerinin, ekonomik dalgalanmalara karşı esnek davranabilme kabiliyeti ve girişkenliği • Aıtan kişi başı milli gelir ve satın alma gücü sayesinde yükselen gayrimenkul talebi. 

• Arzın gerekli elastikiyeti gösterme kabiliyeti • Talebin giderek 'daha rasyonel' davranması • Özellikle markalı konut projelerinde sosyal olanakların ön plana çıkması sonucu bölgeye kazandırdığı ek değerin kar marjını arttırması. 


Yeni Asır



Geri Dön