İnşaat sektöründe İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri risk altında!
Hükümetin yaptığı düzenleme ile 1 Ocak 2014 tarihi itibari ile tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için 6331 Sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu hükümleri uygulaması yürürlüğe girdi...
Hükümetin yaptığı düzenleme ile 1 Ocak 2014 tarihi itibari ile tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için 6331 Sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu hükümleri uygulaması yürürlüğe girdi.
Bu düzenleme ile kanuni bilgisi pratikte olmayan, çok kısa bir eğitim programı ve akabinde 2 saatlik bir sınav ile başta mühendisler olmak üzere bir çok meslek dalına İş Güvenliği Uzmanı olma şansı verildi.
90 bin iş güvenliği uzmanı ve 20 bin işyeri hekimi sertifikalandırılmış durumda!
Yasa ile birlikte İş Güvenliği Uzmanları ve İş Yeri Hekimleri sayısında patlama oldu. İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının yürürlüğe girmesi ile beraber İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları ve İş Yeri Hekimleri için yeni bir istihdam kapısı açılmış ve şu an yaklaşık 90 bin iş güvenliği uzmanı ve 20 bin işyeri hekimi ÇŞGB tarafından sertifikalandırılmış durumda!
Eğitim kurumlarında verilen eğitimler yetersiz !
Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan sınavlarda çoğunlukla ezbere dayalı bilgiler soruluyor. 220 saatlik kurs programının 90 saati internet üzerinden 90 saati sınıf ortamında yapılıyor.180 saatlik kursun tamamlanması sonucu 40 saat staj zorunluluğu var.
Ancak işin uzmanları bu yetersiz eğitim sonucu iş güvenliği uzmanlarının ve iş yeri hekimlerinin risk altında olduğunu belirtiyor. Bu yetersiz eğitim sürecinden sonra çok sayıda kişinin İş Güvenliği Uzmanı belgesini eline almış ve neyi nasıl yapacağını bilmeden iş bulma umuduyla beklediğini ifade ediyorlar.
Türkiye’de ne kadar firma ne kadar personel çalıştırıyor?
Şu an ülkemizde, 1-9 kişi arasında işçi çalıştıran yaklaşık bir milyon 210 bin, 0-49 kişi arasında işçi çalıştıran yaklaşık 180 bin, 50’nin üzerinde işçi çalıştıran yaklaşık 28 bin işletme bulunuyor.
Kapadokya Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve Güvenliği programı öğretim elemanlarından A tipi İSG Uzmanı Abidin Özler bu konuda şu açıklamalarda bulundu: “Çok fazla işletmenin aynı anda iş güvenliği kapsamına alınması ile beraber, İSG uzmanlarının üzerinde yoğun bir iş yükü oluşmuştur. İSG Uzmanları ve İş yeri hekimleri işlerini yetiştirebilmek adına özensiz hareket ettiğini her gün gözlemleyebilmekteyiz. Yapılan bir çok risk analizi kopyala yapıştır mantığı ile yapılmakta çoğu zaman riskin tekrar değerlendirilmesi bile yapılmamaktadır. Eğitim konusunda da pek itinalı davranıldığı söylenemez tabi ki. Hangi personelin hangi eğitimleri alındığı hangi işletmede hangi eğitimlerin verileceği konuları da çoğu zaman cevapsız kalmakta. “
Kapadokya Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve Güvenliği programı öğretim elemanlarından A tipi İSG Uzmanı Abidin Özler sözlerine şöyle devam etti: “İsg uzmanları ve iş yeri hekimleri bu gibi faaliyetleri mevzuata uygun olarak yapıp takip edememeleri hem mesleki hem de maddi anlamda bir çok riskleride beraberinde getirmektedir.
Şöyleki;
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik, İş güvenliği uzmanlarının yükümlülükleri başlığı altındaki MADDE 11 (2) İş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur. (3) Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen iş güvenliği uzmanının yetki belgesinin geçerliliği altı ay süreyle askıya alınır. Hükümleri ile İGU’nın yükümlülükleri tanımlanmıştır.
Ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen özre uğratan olaylarda yani iş kazalarında sorumluluktan ötürü hapis istemiyle yargılanmak ve/veya işveren isterse, Madde 11’in 2. bendi iş güvenliği uzmanlarını işverene karşı sorumlu tutulmak mümkün.”
İSG yazılımı İş sağlığı ve güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerinin yardımcısı!
Kapadokya Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve Güvenliği Akademisyenleri tarafından verilen destek ile oluşturulan Meditek Yazılım firmasının Meditek İSG yazılımı İSG Profesyonellerinin risklerini minimize ediyor. Güncel mevzuat doğrultusunda hazırlanan hazır soru listeleri ile neredeyse hiç boşluk bırakmadan risk analizleri yapılabiliyor. Personel, iş ekipmanları ve dokümantasyon konuları dahil olmak üzere tüm İSG faaliyetleri konusunda oldukça tatminkar çözümler sunuyor.
Kapadokya Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve Güvenliği programı öğretim elemanlarından A tipi İSG Uzmanı Abidin Özler açıklamasında; işletmelerin aklın, bilimin ve mevzuatın gerektirdiği en doğru şekilde İSG hizmeti alması için İSG yazılımı çok önem taşımaktadır dedi. Meditek İSG; personelin işe başlama adımından itibaren tüm tıbbi kontrollerin rahatça takip edilmesini sağladığı gibi personellerin özlük dosyalarının oluşturulmasından eğitim faaliyetlerine kadar bir çok konuda kolaylıklar sağlamaktadır. Ayrıca fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk faktörleri gibi farklı risk faktörlerinin analizi için üretilmiştir diyen Abidin Özler tüm isg profesyonellerine ‘Kazasız Günler’ diledi.