Sektörel

İnşaat sektöründe kalifiye eleman sorunu büyüyor!

Şaban Topal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Topal, inşaat sektöründe yaşanan eleman sıkıntısına değinerek, sektörün tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Şaban Topal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Topal son günlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektöründe yaşanan eleman sıkıntısına değindi. Topal, bu sorunun çözümünde Konya Müteahhitler Birliği’nin aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

Anadolu’da Bugün’de yer alan habere göre sektördeki en büyük sorunun kalifiye eleman eksikliğini olduğunu dile getiren Şaban Topal sektörün tükenmek üzere olduğunu da söyledi. 

2 BİN 500 TL’NİN ALTINDA YEVMİYE YOK

Açıklamasında gündemden düşmeyen inşaat sektöründe nitelikli ustaların yetişmesi için ustalık bölümünün olduğuna da değinen  Şaban Topal, “Öğrencilere duvarcı, sıvacı gibi daha teknik, daha kolay ve daha az çalışarak, daha çok iş yapabilecek imkanlar sunulabilir. Şu anda iş garantili meslekler bulunuyor. İnşaat sektöründe kolay iş bulunuyor. Hiçbir şey bilmeyen biri bile geliyor, boya yaparak oyacı oluyor. Tabii şu anda 2 bin 500 Türk Lirası’nın altında yevmiye yok. En düşük maaşlı kişi bin 500’e çalışıyor fakat bizim sektörde teknik elemana ihtiyaç var” dedi.

“HER BİREY KENDİ YETENEĞİNE YÖNELMELİ”



İnşaat sektöründeki en büyük sorunlardan bir tanesinin gündemden düşmeyen kalifiye eleman eksikliği olduğuna değinen Şaban Topal, söz konusu bu durumun gençlerin mühendislik gibi beyaz yakalı mesleklere yönelmesi ve devlet dairelerinde çalışma isteğinden kaynaklandığını belirtti. 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yapılan bu tercihlerin inşaat sektöründe iş gücü eksikliği ve kalifiye eleman sıkıntısı yarattığını dile getiren Şaban Topal, her bireyin kendi yetenek ve gayretine uygun alanlarda çalışmasının önemine de değinerek, “Mühendislere, öğretmenlere ihtiyacımız olduğu gibi, inşaat ustalarına da ihtiyacımız var. Fakat herkes mühendis olmak istiyor; bu gibi bir durumda inşaatta kim çalışacak?" dedi. Şaban Topal açıklamasında işte tam da bu noktada yabancı işçi çalıştırma zorunluluğu doğduğunu ve yerli işçilerin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Topal, bu sorunun çözümünde KOMÜT’ün aktif rol oynaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 

Araç alacaklar dikkat! Sıfır otomobil için kritik gün 31 Ağustos!

Referans Ümraniye’nin ruhsatı alındı! Kiler GYO'dan Ümraniye'ye 313 konutluk yeni proje!

İnşaat sektöründe mühendis krizi! Mühendisler sektöre küstü!