Sektörel

İnşaat sektöründe konkordato rüzgarı! 

Ekonomide sıkılaşma adımları devam ederkeni, durgunluk belirtileri de giderek artıyor. Ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektöründe dev markalar konkordato isterken sektör devletten ödeme alınamadığını söylüyor.

Yüksek finansman maliyeti, enflasyonla birleşince yaşanan ekonomik durgunluk pek çok sektörü de adeta zor duruma soktu. 

Cumhuriyet’ten Didem Ernez imzalı habere göre 2024 yılının ilk 6 ayında kapanan şirket sayısı geçen seneye göre yüzde 25.8 artış gösterirken,  pek çok sektörde konkordato taleplerinin geçen seneye göre yüzde 50-55 arttığı konuşuluyor. Bu sektörlerin başında da ülkemizde  büyümenin amiral gemisi olan inşaat sektörü geliyor. 

TASFİYE HAKKI ŞART

İnşaat sektörünün büyük isimleri arasında yer alan Yenigün İnşaat’ın konkordato haberi de gözleri yeniden inşaat sektörüne çevirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği’nde de başkan olarak görev yapan Mithat Yenigün, bir süredir yaşadığı mali darboğazı aşamadı ve konkordato talep ettti.

Konkordatotakipcom’un verilerine göre 2023’te toplam 1516 konkordato talebi olurken 2024 yılının ilk 7 ayında söz konusu bu rakam 1554 oldu. Mahkemelerin 2024 yılının ilk yarısında iflas kararı vermiş olduğu dosya sayısı da 55. En riskli sektörler listesinde ise ilk sırayı 398 firma ile inşaat sektörü aldı. Söz konusu sektörde geçen senenin tamamında 143 konkordato talebi varken bu senenin  ilk 7 ayında bu sayı 97’ye ulaştı bile. Sektör temsilcileri konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda devletten ödeme alamama sorununa dikkat çekiyor. 

Konuyla ilgili olarak çok önemli bazı değerlendirmeler yapan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe son bir yıldır malzeme fiyatlarının artmasından dolayı ekonomik dalgalanma yaşandığına değindi.

Tahir Tellioğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Alınan işlerle ilgili en az 2 kat fiyat farkı ortaya çıkıyor. Krediye ulaşma imkânları oldukça zorlaştı. Krediye ulaşsanız dahi faiz oranları çok yüksek. Umarız söz konusu bu durum daha fazla bir sarmala girmez. Müteahhidi iflasa sürüklemekten çok koşulsuz tasfiye hakkı (işi bırakma) tanımalı. Çünkü işi kendi başına bıraksa teminat mektubu yanıyor ya da ceza alıyor” diye konuştu.

YANLIŞ POLİTİKALAR BATIRDI

Anadolu Yakası İnşaatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Hükümetin yanlış politikası nedeniyle şirketler batıyor. Zaten Yenigün İnşaat devlete iş yapıyordu. Devlet müteahhitlere ödemeyi tam yapamıyor” ifadelerini kullandı. 
 
Açıklamasında ülkemizin en büyük mermercisi Temmer Mermer’in de yakın zamanda konkordatoya gittiğini hatırlatan Erkutoğlu da kredi ve mevduatların yüksek olmasından yakınarak şöyle konuştui: 
“Bugün kentsel dönüşümde de pek çok firma sıkıntıda. Mevduat faizlerinin artması nedeniyle satışlar durdu. Ayrıca piyasada para yok. Devlet imkânlarını etrafındakine değil herkese kullansa bu sıkıntıları yaşamamış oluruz.”

 

Seferihisar Belediyesi’nden satılık 14 arsa! Yazlık bölgelerde arsa arayanlar dikkat!

Altın fiyatları bugün ne kadar? Gram, çeyrek, yarım, tam altın kaç lira? 20 Ağustos 2024 altın fiyatları

Garanti BBVA son 11 gün diyerek duyurdu! Hesaplara 15 bin TL yatırılıyor!