30 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe kontrolsüz büyüme var!

İnşaat sektöründe kontrolsüz büyüme var!

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Gürkut Acar, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin düzenlediği konferansta Türkiye’deki hukuk sistemi, inşaat sektöründeki mevzuatın eksiklikleri ve TMMOB Yasa Taslağı konulu sunum yaptı.



Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Gürkut Acar, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin düzenlediği konferansta Türkiye’deki hukuk sistemi, inşaat sektöründeki mevzuatın eksiklikleri ve TMMOB Yasa Taslağı konulu sunum yaptı.


3 PARTİDEN 3 VEKİL


İnşaat Mühendisleri Odası’nın 60. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında İMO Antalya Şubesi; Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Mehmet Günal, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ve son olarak da Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ı değişik tarihlerde üyeleriyle buluşturdu. Antalya’yı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil eden MHP, AKP ve CHP milletvekilleri farklı konularda İMO üyelerine sunumlar yaptı.


SON KONUK ACAR


İMO Antalya Şubesi’nin konferans dizisinin son konuğu CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar oldu. İMO Antalya Şubesi üyeleriyle buluşan Acar, “Türkiye’nin en sorunlu alanlarından birisi denetim sistemidir. AKP kamu denetimi anlayışını tamamen devre dışı bıraktı. Kamu kurumlarının bütün denetim birimlerinin yapısı değiştirildi ve etkisizleştirildi” dedi.


“DENETİM BİRİMLERİ DENETLEDİKLERİ KURUMLARDAN BAĞIMSIZ OLMALI”


Yapı denetim sisteminin de denetim sistemini özelleştirme sürecinin bir parçası olduğunu söyleyen Acar şunları ifade etti:

“Bugün yapı denetimiyle uğraşan 2 bin 500’e yakın şirket var. Yaklaşık 27 bin denetçi, 40 bin civarında da kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elamanı var. Türkiye’de inşaat sektöründe kontrolsüz bir büyüme var. Ciddi bir kriz kapıdadır. Mevcut sistemde, yapısını denetlettirecek kişi denetimi yapacak kuruluşların da işvereni durumundadır. Nitelikli bir denetim isteniyorsa, bunun yolu bağımsızlıktan geçer. Denetim birimlerinin denetledikleri kurumlardan bütünüyle bağımsız olması, denetimin sağlıklı ve nitelikli yapılmasının temel koşuludur.”


“YAPI DENETİM BİRLİĞİ OLUŞTURULMALI”


Yapı denetim sisteminin değiştirilmesinin gerekli olduğunu savunan ve bu konuda kanun teklifi verdiğini belirten Acar, “Yapı denetim kuruluşları bir araya gelerek Yapı Denetim Birliği oluşturulmalı. Bunun iller ve ilçelerde de örgütlenmesi sağlanmalıdır. Bu birlik iş dağılımında yetkili olacak, yapı sahipleri birliğin belirleyeceği yapı denetim kuruluşuyla sözleşme yapabilecektir. Birlik kuruluşlara eşit değerde ve gelirde iş dağıtımını gerçekleştirecektir. Bu yolla yapı denetim kuruluşları ile yapı sahipleri arasındaki etkileşim en aza indirilecek, bağımsız bir denetimin yolu açılacaktır” şeklinde konuştu.


“KİMSENİN HUKUK GÜVENLİĞİ YOK”


“Türkiye’de demokrasi, laiklik, hukuk devleti ilkesi yok edilmiştir” diyen Acar sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de kimsenin hukuk güvenliği yok. Özelleştirme yargının işlemediği bir alan haline getirildi. Türkiye bir kişinin iki dudağı arasına sıkışmış durumdadır. Şimdi iktidar gücüyle TMMOB, meslek odaları dağıtılmak isteniyor. Mühendisler aydınlığı, çağdaşlığı savunuyor. Son 5 yılda ÇED gerekli değil kararlarının sayısı 21 bin 86. Antalya’da bu sayı 611. ÇED gerekli değil diyorlar, ormanlar, sular, tarihi yapılar yok oluyor. TMMOB Yasa Taslağı’yla meslek odalarını etkisizleştirmeye çalışıyorlar. TMMOB ve meslek odalarının soruna kadar yanındayız.”


“YARGI BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞILIR HALE GELDİ”


İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz ise, “Hak aramak, haksızlıklara karşı durmak ancak hukukla olur. Hukuk dışı yollarla hak aramak anarşiyi doğurur. Anarşinin olduğu yerde de başta can güvenliği olmak üzere bir karmaşa vardır. Kamu düzeninin sağlanabilmesi için insanlar hukuk içinde adaletin eşit ve tarafsız bir şekilde gerçekleşmesine inanırlar. Bu durum ancak yargı bağımsızlığıyla sağlanabilir. Yargı organlarının eşit ve tarafsız, Anayasa’ya ve evrensel hukuka uygun bir şekilde karar alabilmesi için kanun koyucuların kişilere, bir sınıf ve zümreye karşı ayrıcalık sağlayacak, kişi hak ve özgürlüklerini kısıtlayacak, kurumların yetkilerini ortadan kaldıracak, işlevsizleştirecek yasal düzenlemelerden kaçınması gerekir. Günümüz Türkiye’sine baktığımız zaman maalesef yargı bağımsızlığı tartışılır hale gelmiştir. Bu nedenle yargıya olan güven de azalmıştır. Torba kanunlarla torba hukuku sürekli kılınamaz” dedi. 


Antalya Son Haber


Geri Dön