22 / 12 / 2024

Türkiye'de inşaat sektöründeki hızlı büyüme yabancı yatırımların iştahını kabartıyor!

Türkiye'de inşaat sektöründeki hızlı büyüme yabancı yatırımların iştahını kabartıyor!

Türkiye'de inşaat sektöründeki hızlı büyüme ve yüksek prim potansiyeli yabancı yatırımların da iştahını kabartıyor. Son dört yılda Türk şirketleri yabancılarla 11 ortaklık kurdu. Dokuz şirket de halen ortaklık için yabancılarla flört ediyor...



Türkiye'de inşaat sektöründeki hızlı büyüme ve yüksek prim potansiyeli yabancı yatırımların da iştahını kabartıyor. Son dört yılda Türk şirketleri yabancılarla 11 ortaklık kurdu. Dokuz şirket de halen ortaklık için yabancılarla flört ediyor. Türkiye'ye özellikle Körfez Bölgesi ile Avrupa'daki fonlar büyük ilgi gösteriyor. 

Yabancılar bürokrasiyi aşmak için Türklerle ortaklığa tercih ediyor. 


Şehirleşme çalışmalarının hız kazanması, kentsel dönüşümle çürük yapıların yenilenmesi gibi faktörlerle son yıllarda proje geliştirme yarışının yaşandığı inşaat sektörü yabancı yatırımcıların da ilgisini çekmeye başladı. Özellikle son dön yıldan bu yana sektördeki yabancı ortaklıklar giderek artıyor. 


Bu zincire geçen ay iki halka daha eklendi. Dumankaya, Körfez Bölgesi'nin en büyük yatırımcılarından biri olan ve Ortadoğu ülkelerinde yaklaşık 2 milyar dolarlık gayrimenkul projeleri hayata geçiren Kuveytli Al Mazaya Holding ile yüzde 50-50 ortak olarak stratejik işbirliğine gitti. Selimoğlu İnşaat ve Vartaş Yapı da Alman Rochel Yapı ile SVR Group'u kurarak ortak yatırımlarının ilki olan Fikirtepe'deki Businist Office projesini geliştirdiler. 


Geçtiğimiz yıllarda Ankanlı Yapı, Ege Yapı, Dap Yapı gibi şirketler de yabancılarla ortaklık yapmıştı. Fer Yapı, Maryapı, Amplio, Keten İnşaat gibi birçok firma da halen yabancılarla flört ediyor. 


Yabancı yatırımcılar daha çok Körfez Bölgesi'nden ve Avrupa'dan geliyor. Fikirtepe, Kartal, Zeytinburnu gibi gelişen bölgelerle merkezdeki dönüşüm projelerine yatırım yapmaya iştahlı oldukları görülüyor. 


KNOW-HOW KARDEŞLİĞİ 


Türk şirketleri yabancı ortak alarak finansman riskini bertaraf ediyor. Böylece proje geliştirmeye devam ederken, yabancı ortak ile yurtdışına satış konusunda da daha hızlı yol almış oluyorlar. Yabancılar Türk şirketlerinin Türkiye'deki know-how'ından yararlanırken, Türk şirketleri de yabancıların yurtdışındaki knowhow'ından yararlanarak birlikte kazanıyorlar. 


Yabancı yatırımcılara gayrimenkul pazarlanması ve yatırımlar konusunda danışmanlık hizmeti veren Proje Beyaz'm yönetim kurulu başkanı Murat Uzun, istanbul'un cazibesinin ve konumunun yabancı yatırımcı ilgisini artırdığına işaret ediyor. Son yıllarda İstanbul'da gayrimenkul fiyatlarının çok yükselmesinin bir takım spekülasyonlarla eleştirilere yol açtığını belirten Uzun, "İstanbul'un merkezi lokasyonlarında metrekare fiyatlarının çok değil 10 yıl içinde 20 bin dolarlar seviyesini aşacağına inanıyorum. Çünkü İstanbul cazibesini  her geçen gün artırıyor. Özellikle Körfez'den yoğun bir yatırımcı ilgisi söz konusu. Bu ilgi hem oturum hem de yatırım amaçlı" diyor. 


BÜROKRASİYİ AŞMAK İÇİN 


Servotel Kurucu Ortağı Ömer Isvan, Türkiye'deki yatırımların bürokratik süreçlerinin yabancıların tek başına yatırım yapmasını zorlaştırdığına işaret ediyor. İsvan, "Türkiye'ye direkt gayrimenkul inşa etmek üzere yatırım yapma konusunda iştahlı olan şirketler, mevzuatı okuyunca hemen Türk ortak bulma yolunu izliyor. Çünkü Türk ortaklar süreçleri daha hızlı aşıp işi tamamlayabiliyor. Yabancı ortaklar da finansman ve yurtdışında satış desteği ile Türk ortaklarının işini kolaylaştırıyor" diyor. 


Ömer İsvan, yabancı ilgisinin daha da artması için mevzuatta düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtiyor. İsvan, yatırım ortamının sadeleştirilmesi, süreçlerin kısaltılması, kararların bugünden yarına değişecek kadar pamuk ipliğine bağlı olmamasıyla Türkiye'nin daha çok direkt yatırım alabileceğini vurguluyor. 



YENİ ORTAKLIKLAR YOLDA 


Yabancı yatırımcıların Türkiye iştahının giderek arttığına işaret eden Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yurtdışından büyük fonlardan ortaklık teklifleri aldıklarını ve bu teklifleri titizlikle değerlendirdiklerini söylüyor. 


Suudi Arabistanlı Al-Qemam Holding ile Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık konut projesi geliştirmek üzere anlaşma yapan Ege Yapı, 80 milyon dolarlık yatırım değerine sahip olan Pega Kartal projesiyle ilk yatırımı hayata geçirdi. 


Yabancı yatırımcılar ve fonlarla görüşme halinde olan Maryapı'nın yönetim kurulu başkanı Münir Özkök ise Avrupalı fonların Türkiye'ye daha temkinli yaklaştıklarına işaret ediyor. Özkök, "Körfez Bölgesi'nden, Uzakdoğu'dan yatırımcılar ve fonlardan ortaklık teklifleri alıyoruz. Şu anda Körfez'in en büyük yatırımcılarından biriyle imza aşamasına yaklaştık. Gizlilik sözleşmemiz nedeniyle isim veremiyoruz ama önümüzdeki günlerde ortaklığımızı açıklayabiliriz" diyor. 


Bazı yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapıp yılda yüzde 25'lik kâr sağlama beklentisi ile kendilerine geldiklerine de işaret eden Özkök, şöyle devam ediyor: "Türkiye'de gayrimenkul yatırımlan Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla kazandırıyor ama yılda yüzde 25'lik kazanç dünyanın hiçbir yerinde kalmadı. Ayrıca Avrupalı yatırımcılar ve fonlar Türkiye'deki belirsizliklerden ürküyor." 




EKONOMİST


Geri Dön