03 / 05 / 2024

Türkiye'de ‘sat geri kirala’da pazar hızlı büyüdü!

Türkiye'de ‘sat geri kirala’da pazar hızlı büyüdü!

FKB Baş­ka­nı Os­man Ze­ki Öz­ger dik­kat çe­ki­ci açık­la­ma­lar yap­tı. Ticari bir gayrimenkulün finansal kiralama yoluyla satılıp yeniden kiralamasını sağlayan ‘sat geri kirala’ sistemi Türkiye’de coştu. Sektörün işlem hacminin yüzde 20’sine ulaştı.




Ticari bir gayrimenkulün finansal kiralama yoluyla satılıp yeniden kiralamasını sağlayan ‘sat geri kirala’ sistemi Türkiye’de coştu. Sektörün işlem hacminin yüzde 20’sine ulaştı.


Kı­sa sü­re ön­ce ye­ni ya­sal dü­zen­le­me ile ku­ru­lan Fi­nan­sal Ku­rum­lar Bir­li­ği­’nin (FKB) yö­ne­ti­mi, dün bir top­lan­tı dü­zen­le­ye­rek bir­li­ği ve he­def­le­ri­ni an­lat­tı. Bir­lik; fi­nan­sal ki­ra­la­ma (lea­sing), fak­to­ring, es­ki adıy­la tü­ke­ti­ci fi­nans­ma­nı ye­ni adıy­la fi­nans­man şir­ket­le­ri sek­tör­le­ri­ni tem­sil edi­yor.


Yüz­de 40 büyüyecek


Bu kap­sam­da FKB Baş­ka­nı Os­man Ze­ki Öz­ger, fi­nan­sal ki­ra­la­may­la il­gi­li dik­kat çe­ki­ci açık­la­ma­lar yap­tı. Ge­çen yıl yüz­de 40 ar­tış­la 14 mil­yar li­ra­lık iş­lem hac­mi­ne ulaş­tık­la­rı­nı açık­la­yan Öz­ger, bu­nun yüz­de 20’si­nin ye­ni ya­sa­lar­la önü açı­lan ve ti­ca­ri gay­ri­men­ku­lü kap­sa­yan ‘sat ge­ri ki­ra­la­’ yön­te­miy­le el­de edil­di­ği­ni açık­la­dı. Öz­ger, “Bu pay es­ki­den yüz­de 5’ti. Ye­ni ya­sa­lar­la 2013’ün son dö­ne­min­de hız­lan­dı. Bi­lan­ço ak­tif­le­rin­de­ki gay­rimen­kul­ler, bu sis­tem­le iyi bir iş­let­me ser­ma­ye­si kay­na­ğı ha­li­ne ge­li­yor” de­di. İş­lem hac­min­de bu yıl­ki ar­tış he­de­fi de yüz­de 40.


İh­ra­cat pa­yı ar­tar


Fak­to­ring sek­tö­rüy­le il­gi­li bil­gi ve­ren Baş­kan­ Ve­ki­li Za­fer Ata­man da, bu yıl ih­ra­cat fak­to­rin­gi­nin 20 mil­yar li­ra­ya ulaş­ma­sı­nı bek­le­dik­le­ri­ni açık­la­dı. Ra­kam ge­çen yıl 16 mil­yar li­ray­dı. Ge­çen yıl 94 mil­yar li­ra iş­lem hac­mi­ne ula­şan sek­tör, bu yıl yüz­de 15 bü­yü­me he­def­li­yor.


Dayanıklı tüketimde bize yönelme olur


Fi­nans­man şir­ket­le­ri adı­na ko­nu­şan Baş­kan ­ve­ki­li Va­hit Al­tun, BDDK’­nın kre­di ve kre­di kar­tı sı­nır­la­ma­la­rı son­ra­sı özel­lik­le da­ya­nık­lı tü­ke­ti­min­de ken­di­le­ri­ni doğ­ru bir yö­nel­me bek­le­dik­le­ri­ni vur­gu­la­dı. Al­tun, “An­cak ge­nel yö­nel­me bü­yük bo­yut­lu ol­maz” de­di. Al­tun, bu yıl özel­lik­le oto­mo­tiv sek­tö­rü için stok fi­nans­ma­nı­na da önem ve­re­cek­le­ri­ni söy­le­di. Sek­tör bu yıl yüz­de 15 bü­yü­mey­le 18 mil­yar li­ra ak­tif he­def­li­yor.



Bugün



Geri Dön