27 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe yeni dönem: Yapılar artık akıllı metodojiler ile güçlendirilecek!

İnşaat sektöründe yeni dönem: Yapılar artık akıllı metodojiler ile güçlendirilecek!

İnşaat teknolojilerinin öncü temsilcilerinden Hilti, özellikle de güçlendirme çalışmalarında öne çıkan ürün gamıyla Türkiye’deki projelere çözüm ortaklığı yapıyor. Hilti mühendislik ekibi ise yapı sistemlerinin depremlerde nasıl davrandığını analiz etmek için kapsamlı sismik araştırmalar gerçekleşti



İnşaat teknolojilerinin öncü temsilcilerinden Hilti, mühendislik alanındaki güçlü yaklaşımı ve hizmet anlayışı ile güvenli kentlerin inşasında belirleyici bir rol üstleniyor. Aynı zamanda sismik alanlarda kullanım için mevzuata uygun ankraj tespitleri ve modüler destek sistemleri sunuyor.

İnşaat sektöründe yeni dönem: Yapılar artık akıllı metodojiler ile güçlendirilecek!

UYGULAMALARDA HATA VAR!

Kahramanmaraş depremlerinin karada oluşmuş en büyük depremlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alper İlki; “Yaşadığımız son deprem ile bölgedeki binaların yüzde 12’si tamamen kullanılamayacak duruma geldi.

Oluşan tabloyu incelediğimizde, iyi tasarlanmış deprem yönetmeliklerine rağmen uygulamalarda yapılan hataların bu duruma yol açtığını görebiliyoruz. Dolayısıyla daha katı kurallara ihtiyacımız olduğu ortada. Acil olarak, öncelikle 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş ve yeterli dayanım, rijitlik ve yerdeğiştirme yapabilme kapasitesine sahip olmayan binalara müdahale edilmesi gerekiyor.

Bu noktada güçlendirme, ülkemiz için kritik önem taşıyan bir gündem başlığı. İleri mühendislik gerektiren bir konu olan güçlendirme ile ilgili tüm dünyada standartların yükseltilmesi adına kapsamlı çalışmalar yapılıyor.

Güçlendirme projeleri, yapı, zemin ve bölgenin depremselliği ile ilgili pek çok parametre dikkate alınarak hazırlandığı için gerek tasarıma gerekse uygulamasına büyük özen gösterilmesi önem arz ediyor” dedi.

İnşaat sektöründe yeni dönem: Yapılar artık akıllı metodojiler ile güçlendirilecek!

BİNAYA HASAR VERMİYOR

Çağdaş Ilgaz Şenel; “Güçlendirme projelerinde yapı sistemine yeni bileşenler eklendiği durumlarda, yeni eleman ile mevcuttaki elemanların bağlantısının sağlanması için yapılan uygulamaya ankrajlama adı veriliyor. Bu noktada Hilti Profis Engineering yazılımı ankraj hesap detaylarının kolaylıkla raporlanabilmesini sağlıyor.

Sınırlı bilgi düzeyindeki yapılarda binaya hasar vermeden donatı planlarının çıkarılması içinse donatı tarama cihazı kullanımı gerekiyor.

Donatı sıklıklarının, yerlerinin ve çaplarının belirlenmesinde kolaylık sağlayan PS300 Donatı Tarama Cihazı, Hilti’nin güçlendirme projelerinin bilgi toplama aşamasını hızlandıran ürün ve hizmetlerinin başında geliyor” dedi.

İnşaat maliyet endeksi yüzde 15.7 artarken, konut fiyatları yüzde 2.3 arttı! Normal mi?

Demir cevheri fiyatları geriledi! İnşaat demir fiyatları fırladı! 1 ton inşaat demir ne kadar oldu?

Geri Dön