23 / 07 / 2024

İnşaat sektöründe zam tartışması!

İnşaat sektöründe zam tartışması!

İnşaat piyasasının canlanması çimento ve hazır beton fiyatlarını artırdı. Bu durum inşaat firmalarını tepkisini çekerken, hazır betoncular ve çimentocular artan maliyetlerden dolayı zam yapmak durumunda kaldıklarını açıkladı  




Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Ayhan Paksoy, hazır betoncuların son dönemde yaptıkları zamlarla ilgili eleştirilerin doğru olmadığını söyledi. Hazır beton fiyatlarının hala 2006 yılının gerisinde kaldığına dikkat çeken Paksoy, yıllardır zam yapılmadığı için hazır beton alanında çalışan firmaların yüzde 10-15'nin kapandığını söyleyerek, 'Kriz döneminde metreküp fiyatları 60 liralara kadar düştü. şžu anda yeni yeni 70 liranın üstüne çıktı. çimento ise ortalama 103-105 lira. Beton hala 2006 yılının gerisinde. çimentocular belki kardan zarar ettiler, biz ise hepten zarar ettik. Bu artışlar yapılmadığı için THBB üyesi en az 10 yakın firma battı. Sadece benim çevremde 3-4 beton santrali kapandı. Bize üyelik aidatlarını ödeyemeyenler oldu' dedi.

Hazır betonda haksız rekabetin çok fazla Olduğunu dile getiren Paksoy, 'Memleket için aslında korkutucu olan fiyatların 60 liralarda olması. çünkü maliyetin altında çalışmaya kim ne kadar dayanabilir. O zaman kaliteden, miktar çalmalar gibi başka şeyler başlıyor. Esas tüketicinin aldatılması çok önemli. çünkü beton ve demir gibi yapıyı ayakta tutan bu kadar stratejik üründe bu sonuçlar daha kötü olabiliyor. Aslında Rekabet Kurumu burada iş başına davet edilebilir. Ancak beton sektörü kendini toparlamaya çalıştığı zaman hemen kartelcimde suçlanıyor. Fakat biz hala 150-180 gün vadelerle çalışmaya çalışıyoruz' diye konuştu.

çimentoya yüzde 40 ile 50 arasında zam geldi

çimentonun hammaddelerinde önemli bir paya sahip olduğunu aktaran Ayhan Paksoy, 'Geçen yıl çimento fiyatı 70 lira seviyesindeydi. Bu yıl ise 103-105 lira. Yani yüzde 50 zam gelmiş. Hammaddemizin yüzde 70-80'i çimentodan oluşuyor. Geri kalan agrega. Bu nedenle bizim maliyetlerimiz yüzde 20'nin üzerinde artmıştır. çimento fiyatının yüzde 40- yüzde 60 arttığı bir ortamda benim firmam betonu 75 liraya satıyor. Yani yaptığım zam yüzde 10'u bulmuyor. 2006 yılında ise C30 sınıfı betonun metreküpü 85 üe 90 liraya satüıyordu' dedi. Sektörde bir firmanın zam yaptığını duyanın da zam yaptığını kaydeden Paksoy, 'çünkü biz de artık bu işten para kazanacaksak yapalım dedik. çimentonun zammı var. Agregacılar zam yaptı. Kırsal motorin kalkıyor. Yoksa biz kış günü niye zam yapalım' açıklamasını yaptı.

'Fiyatları artırmak suçsa bunun için firmaların önce hükümetin yakasını tutmaları lazım' diyen Paksoy, 'çünkü birinci derecede fiyatları artıran onlar. İnşaat içinde hazır betonun payı yüzde 4 ile 8 ara ¬sında değişiyor. Bunun yüzde 5 ile 10 arasında yukarı çıkmasından ziyade önemli olan kalitesidir. Hazırbeton, demir gibi deprem karşı mücadele eden, binayı ayakta tu-tacak unsurlardaki artışın inşatçüarı zor duruma düşürmesi mümkün değil' dedi.

400 firma nasıl birlikte hareket eder

Hazır betoncuların birlikte hareket ettikleri iddiasının da doğru olmadığını söyleyen Ayhan Paksoy, 'Fiyatları yukarı çekmek için bir gayret var. Ancak böyle bir toplu bir hareketin olduğunu düşünmüyorum. çünkü Türkiye genelinde 400, Marmara bölgesinde 100 üzerinde hazır betoncu var. Bu kadar rekabetin olduğu sektörde firmalar nasıl bir araya gelip anlaşacaklar. Dolayısıyla böyle bir toplu bir hareketin olduğunu düşünmüyorum. Niyet olsa da bunun başarılı olacağına ilenmiyorum' dedi.
Dünya


Geri Dön