21 / 12 / 2024

İnşaat sektöründen vazgeçme imkanımız yok!

İnşaat sektöründen vazgeçme imkanımız yok!

Vedat Demiröz, inşaat sektörü yüzde 23-25 büyürken Türkiye'nin yüzde 8 büyüdüğü yıllar olduğunu belirterek, "Lokomotif inşaat sektörüydü. Bizim bu sektörden vazgeçme imkanımız yok. Bu sektör Türkiye'nin geleceği" dedi.



 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, inşaat sektörü yüzde 23-25 büyürken Türkiye'nin yüzde 8 büyüdüğü yıllar olduğunu belirterek, "Lokomotif inşaat sektörüydü. Bizim bu sektörden vazgeçme imkanımız yok. Bu sektör Türkiye'nin geleceği" dedi.


Cityscape'in bilgi ortaklığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) desteğiyle sektöre yeni bir ivme kazandırmak için "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması" etkinliği gerçekleştirildi.


Katar, Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden gelen 50'ye yakın yabancı yatırımcı ve aracılık şirketinin katıldığı etkinlikte konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Demiröz, 2003'te,  TOKİ  Emlak Konut GYO AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili olduğunu hatırlatarak, bu sektörde 8,5 yıl faaliyette bulunduğunu anımsattı.


Demiröz, Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün, proje üretiminde Çin'den sonra dünyanın ikinci büyüğü olduğunu söyledi.


Sektörün, iş gücüne katılımda ve istihdamda lider olduğunu, inşaat malzemelerinin büyük kısmı Türkiye'de üretildiği için cari açığa olumsuz katkı sağlamadığını vurgulayan Demiröz, "İnşaat sektörü yüzde 23-25 büyürken Türkiye'nin yüzde 8 büyüdüğü yıllar oldu. Lokomotif yine inşaat sektörüydü. Bizim bu sektörden vazgeçme imkanımız yok. Bu sektör Türkiye'nin geleceği" diye konuştu.


Demiröz, Türkiye deprem kuşağında olduğu için geçmişte yapılan salaş yapıların bir an önce gecekondu dönüşümü ve kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Geçmişte bir deprem yaşadık. Sonuçlarını acıyla seyrettik, hala da anıyoruz. Bir daha bu tür vakalarla karşılaşmamak için bir an önce bu programı sürdürebilmek ve konuttaki yenilenmeyi gerçekleştirmek zorundayız. Bu da bize bu sektörün ne kadar önemli ve elzem olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. 


- "Damga Vergisi'ndeki haksız tahsilat önlenecek"

Seçim sonrası getirmek istedikleri, konut ve inşaat sektörüne ilişkin bazı düzenlemelere de değinen Demiröz, konutta ödenen Damga Vergisi'nin süreçlerini anlatarak, şöyle devam etti:


"En azından yüzde 2,5 Damga Vergisi'ne gidiyor. Bir işte cironun yüzde 15'i kar ise bu 2,5'luk oran karın yüzde 15-16'sına denk geliyor. Yani karınızın yüzde 15-16'sı Damga Vergisi'ne gidiyor. Diğer ruhsat harçları falan hariç. Bunun mutlaka bir an önce düzeltilmesi lazım. Bunu size değil kendime söylüyorum. İnşallah çok yakından takip edeceğim. 1 Kasım seçimleri sonrası oluşacak parlamentoda gündeme gelecek ve en kısa zamanda Damga Vergisi'ndeki haksız vergi tahsilatı önlenecek."


Demiröz, harçlarda bölgesel dengelerin gözetilmesi gerektiğini belirterek, "Mesela Bitlis ile İstanbul'daki harçlar aynı olmamalı ama üniter devlet olunca aynı rakamlar oluşuyor. Bu nedenle bölgesel gelişmişlik katsayısına göre düzenlemede fayda var" görüşünü paylaştı.


- Çelik: "Türk konut sektörüne yoğun bir ilgi var"


İnşaat sektöründen vazgeçme imkanımız yok!


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de 5 yıl önce kurulan KONUTDER'in hayata geçiriliş amaçlarından bahsetti.


Mütekabiliyet Yasası sonrası sektör olarak Avrupa ve Körfez bölgesinde yoğun bir şekilde Türkiye'nin tanıtımına çıktıklarını dile getiren Çelik, buralarda İstanbul gibi büyük şehirleri ve kendi projelerini tanıttıklarını anlattı.


Çelik, bu dönemde ilgili fuarlara sektör olarak çıkarma yaptıklarını vurgulayarak, "Buralarda gördük ki Türkiye'ye, sektörümüze yoğun bir ilgi var. 'Böyle bir ilginin olduğu yerde projelerimizi oralara götürmek yerine bu bölgede yatırım yapan firmaları İstanbul'a davet edelim ve projeleri yerinde görme imkanı sunalım' dedik" dedi.


Körfez bölgesinden 50'ye yakın yatırımcının İstanbul'a geldiğini aktaran Çelik, burada 3 gün sürecek etkinlik boyunca yoğun bir şekilde çalışmak istediklerini söyledi.


- "İstanbul'dan Körfez'e uzanan yatırım iş birliği"

Çelik, İstanbul-Körfez yatırım iş birliğini artırma çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:


"Muradımız; İstanbul'un dördüncü boğaz köprüsünü İstanbul'dan Körfez'e kadar uzatalım, yatırım iş birliğini artıralım, hep beraber bu sektörün ve ticaretin içinden nasıl pay alacağımıza birlikte bakalım. 


Mütekabiliyet Yasası çıktıktan sonraki 2-3 yıl içerisinde bu sektör aşağı yukarı 4-5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştı. Yani yabancıya konut satışında 4-5 milyar dolarlık hacme ulaştık.


Ülkemizde yılda satılan 550 bin konutun yüzde 5'ini - 10'unu yabancıya satarsak daha bu pazarın büyüyecek, 15-20 milyar dolara çıkacak hacmi var gibi gözüküyor. Bu hacmi genişletmek, buradan pay almak için bu çalıştayların önemi büyük diye düşünüyorum."


Yabancıya konut satışının ihracat sayılmasıyla sektörün daha canlı hale gelebileceğini dile getiren Çelik, son 15 yılda Türkiye'nin şehirleşme ve ticaret açısından büyük aşama katettiğini aktardı.


- "Türkiye, küresel ekonomi olma yolunda hızla ilerliyor"

Çelik, yabancıların Türkiye'ye sadece yatırım için değil de yaşamak, kültürün ortak parçası olmak ve komşuluk ilişkilerini artırmak için geldiğine dikkati çekti.


Yabancıların burada alışveriş merkezlerini, hastaneleri, restoranları kullandığını, tarihi ve turistik yerleri gezdiğini söyleyen Çelik, "Türkiye artık bölgesel, küresel bir ekonomi olmaya hızlı bir şekilde devam ediyor. El birliğiyle çalışarak, iş birliğini artırarak bu sektörü nasıl daha fazla kalkındırabiliriz onu konuşacağız" diye konuştu.


AA


Geri Dön