İnşaat sektörüne İş ve İşçi Sağlığı Eğitimi
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisinin AB'ye uyumunu ve işbirliğini hedefleyen EUbuild Projesi çerçevesinde şirketlere yönelik `OHSAS 18001: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğiti
İşletmelerde karşılaşılan en önemli insan kaynakları gerekliliklerinden biri, çalışanların emniyetli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmalarıdır. Şirketlerin daha iyi rekabet koşullarına sahip olabilmeleri, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki çalışmaları planlı ve kararlı biçimde sürdürebilmeleri ile mümkündür. Bu gerçekten hareketle İMSAD, EUBuild kapsamında yürüttüğü ve sektörün kalite çıtasının yükseltilmesini hedefleyen eğitim çalışmaları çerçevesinde Türkiye Kalite Derneği (KalDer) işbirliği ile `OHSAS 18001: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi'ni gerçekleştirdi.
KalDer eğitmeni Şeyda Keskin tarafından 12 Mart 2009 tarihinde Kadir Has Üniversitesi'nde verilen eğitim, iş güvenliği sorumluları, sağlık, güvenlik ve çevre sistemi yöneticileri, kalite sistemi yönetici ve sorumluları, insan kaynakları yöneticileri, endüstri ilişkileri yöneticileri tarafından izlendi.
"Sağlık ve güvenliğin ihmal edilmesinin kuruluşa ve çalışana iki çeşit maliyeti vardır; İnsana Maliyet ve Ekonomik Maliyet" diyen Keskin, oluşan zararın bunlarla sınırlı olmadığını; yetenek ve becerilerde azalma, kayıp zaman, üretim kaybı, sigorta kapsamı dışındaki kayıplar, müşteri güveni ve kredibilite ile çalışan morali gibi pek çok dolaylı maliyete de neden olduğunu belirtti. Tüm işyeri yönetimlerinin `İşyeri Sağlığı ve Güvenliği Politikası' geliştirmesi gerektiğini ifade eden Keskin " Politika üst yönetimce belirlenmeli, sahiplenilmeli ve yönetim sistemini desteklemeli. Kuruluşun yapısına, faaliyetlere ve risklere uygun olarak dokümante edilmeli" açıklamasını yaptı.
Eğitimin ilk bölümünde İş Güvenliği ve İşçi Sağlığına Giriş, Kaza/Hastalık Maliyetleri, Ulusal ve Uluslararası Yasal Gereklilikler, İş Kazaları ve Nedenleri eğitimleri verildi. İkinci bölümde ise Güvensiz Durum ve Davranışlar, Kaza Analizi - Raporlaması, Tehlike Tanımlama ve Risk Değerlendirme, Düzeltici, Önleyici Faaliyetler, Organizasyon, Yetki ve Sorumluluklar ile Acil Durum ve Kriz Durumu konuları işlendi.
Eğitim, çalıştay ve yapılan genel değerlendirmenin ardından düzenlenen sertifika töreni ile tamamlandı.