Sektörel

İnşaat sektörünün 2025 rotası Irak!

İnşaat sektörü 2025 yılında, senede en az 5 milyar ABD Doları tutarında proje üstlenilebilecek bir pazar olarak öne çıkan Irak'a çevirdi.

 


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), ekonomi çevreleri ve sektör tarafından merakla beklenen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Temmuz 2024 sayısını yayımladı. “İyileşmeye Giden Engebeli Yol” başlığı ile yayımlanan analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler masaya yatırıldı.

Son günlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün, deprem bölgesi dışındaki kamu yatırımlarının yavaşlayacağı sinyallerini 2023 senesi sonunda aldığına değinilen İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, sektörün 2024'te de rotasını yurt dışına çevirerek başladığı hatırlatıldı. 

İGFA'da yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan 2024'te Irak’a gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaret vesilesiyle Bağdat’ta Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Irak Ticaret Bakanı Atheer Daoud Al-Ghurairi’nin eş başkanlıklarında gerçekleştirilen “Irak-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı”nda iki ülke arasında Kalkınma Yolu Hakkında Mutabakat Zaptı imzalandığının kaydedildiği raporda, Irak’a müteahhitlik heyeti ziyareti düzenlenmesinin planlandığına yer verildi.

PROJE 3-4 SENE İÇİNDE TAMAMLANABİLİR

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Türk firmalar tarafından yakından takip edilen, Basra’daki Faw Limanı’ndan Türkiye sınırında yeni açılacak olan Ovaköy Sınır Kapısı’na kadar uzanacak 1200 kilometrelik demiryolu ile ona paralel otoyolunu içeren Kalkınma Yolu Projesi’nin en az 15 milyar ABD Doları tutarında olacağı tahmininin bulunduğu raporda, “Projenin Türk müteahhitlik firmalarının oluşturacağı konsorsiyumlar tarafından 3-4 sene içinde tamamlanabileceği kaydedilerek, fizibilite çalışmalarının Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü danışmanlığında Türk teknik müşavirlik firmaları tarafından yapılması önerilmiş, bilahare Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Irak’ı ziyaretleri sonucunda söz konusu proje için Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmaya başlandığı kaydedilmiştir.  Kalkınma Yolu Projesi’ne ek olarak ülkede gerçekleştirilmesi planlanan toplamda 100’e yakın hastane, 3 binin üstünde okul ve yaklaşık 4 milyona yakın yeni konut projesi yer aldığı öğrenilmiştir. Irak, senede en az 5 milyar ABD Doları tutarında proje üstlenilebilecek bir pazar olarak öne çıkmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

Diğer bir taraftan Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 2024 yılının ilk yarısının değerlendirildiği söz konusu raporda, inşaat sektörüne ilişkin senenin ilk yarısında depremin de etkisiyle inşaat sektöründe yaşanan büyümenin senenin geri kalanında, özellikle Mayıs ayında açıklanan Kamuda Tasarruf ve Tedbir Paketi kapsamında kamu yatırımlarının durdurulmasıyla beraber yavaşlayacağı tahmini yer aldı. Ayrıca söz konusu bu raporda, kamuda Tasarruf ve Tedbir Paketi kapsamında ihalesi yapılmış ya da yeni başlanmış projelerin ilerlemesinin çok yavaş olacağı da belirtildi.

Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını açıkladı! Politika faizi yüzde 50'de sabit tutuldu!

Üsküdar-Kadıköy-Maltepe Tramvay Hattı Projesi, İBB Meclisi’nde kabul edildi!

Kompakt SUV modellerinde en ucuzu hangisi? Temmuz 2024 fiyatları duyuruldu...