23 / 07 / 2024

Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını açıkladı! Politika faizi yüzde 50'de sabit tutuldu!

Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını açıkladı! Politika faizi yüzde 50'de sabit tutuldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yaptığı toplantıda yüzde 50 olan politika faizini sabit bıraktı. Piyasa beklentisi de faizlerin sabit tutulacağına ilişkin olmuştu..




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı açıklandı. 

Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği toplantıda yüzde 50 olan politika faizini sabit tuttu. Piyasadaki genel beklenti de faizlerin bugün sabit tutulacağına ilişkin olmuştu. 

Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını açıkladı! Politika faizi yüzde 50 de sabit tutuldu!

POLİTİKA FAİZİ SEÇİMLERDEN BERİ NASIL İLERLEDİ? 

Merkez Bankası, 28 Mayıs seçimlerinden sonra 22 Haziran'da yaptığı ilk toplantıda politika faizini 650 baz puan artırmış ve yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkartmıştı. Fakat faiz kararının açıklanmasından sonra döviz kurunda yükselme başlamıştı.
 
20 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen toplantıda da 250 baz puan artış yapılarak faiz yüzde 17,5'e yükseltilmişti.

24 Ağustos'taki Merkez Bankası toplantısında ise politika faizi 750 baz puan daha artırıldı ve yüzde 25 seviyesine çekildi. 

Bunların ardından 23 Kasım'da yüzde 40 seviyesine getirilen faiz 21 Aralık'ta yüzde 42,5'e çıkartıldı. 25 Ocak'ta ise yüzde 45 seviyesine getirilen faiz, Şubat'ta sabit tutuldu. 

Mart ayında ise 500 baz puan daha artırılarak yüzde 50'ye çekilen politika faizinin, son üç PPK toplantısında faiz oranının sabit tutulmasına karar verilmişti. 

Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını açıkladı! Politika faizi yüzde 50 de sabit tutuldu!

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Temmuz 2024'e ilişkin "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçları da geçtiğimiz gün duyuruldu. 

Buna göre, piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 43,52 iken, bu anket döneminde yüzde 42,95 şeklinde oldu. 

Ayrıca, Temmuz 2024 Piyasa Katılımcıları Anketi kapsamında 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,41 TL iken, bu anket döneminde 41,52 Türk Lirası'na çıktı. 

Temmuz döneminde ise yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi de 37,37 TL şeklinde açıklandı. 

7 bankada Temmuz depremi! Ziraat, İş, Yapı Kredi, Akbank ve 3 banka duyurdu! 

Bankadaki altınının fizikiye çevirmek isteyenler dikkat! İşte alım satım makas aralığı!

1 dolar 33 TL'ye dayanmış durumda! Elinde doları olanlara ve yatırımcılara faiz paniği!

Ekonomistten ironik benzetme: Danaya girer gibi kredi dönemi! Bir ev için 5 kişiye kredi…

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön