23 / 07 / 2024

1 dolar 33 TL'ye dayanmış durumda! Elinde doları olanlara ve yatırımcılara faiz paniği!

1 dolar 33 TL'ye dayanmış durumda! Elinde doları olanlara ve yatırımcılara faiz paniği!

Piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz kararı merakla beklenirken, 1 dolar 33 TL'ye dayanmış durumda. Peki piyasaları neler bekliyor? İşte ayrıntılar...




Geçtiğimiz sene gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından yükselişe geçen döviz kurunda dalgalı seyir devam ediyor. TL nisan ve mayıs aylarında dolar karşısında yatay seyretmişti. 

Döviz kurunda bayram tatilinde de yükseliş olmuştu ve piyasaların açılmasının ardından da 33 TL seviyesi kırılarak rekor gelmişti. Dolar kuru ardından 32 TL seviyelerine geriledi. Ayrıca, 35 TL'yi aşan euro kuru ise 36'yı geçerek rekora imza atmıştı. 

Şimdi piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz kararı merakla bekleniyor. Peki 1 dolar bugün ne kadar 23 Temmuz? Dolar bugün kaç TL'den satılıyor? İşte 23 Temmuz 2024 dolar/TL kuru... 

1 dolar 33 TL ye dayanmış durumda! Elinde doları olanlara ve yatırımcılara faiz paniği!

FAİZ KARARI NE OLACAK?

Dolar ve euroda son dönemde yaşanan hareketlilik, Merkez Bankası'nın faiz kararının hemen öncesinde devam ediyor. Merkez Bankası tarafından faiz kararı bugün açıklanacak. 

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; dolar kuru bugüne 32,93 liradan, Euro'da 35,88 TL'den başladı. 

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde yapılan tahminlerde, AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tümü politika faizinin sabit bırakacağı tahmin edildi. Ancak analistler para politikası metninden alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırabileceğinin altını çizdi. 

1 dolar 33 TL ye dayanmış durumda! Elinde doları olanlara ve yatırımcılara faiz paniği!

DOLARDA SON DURUM NE? 

Dolar/TL'de zirve 33.1250 olurken kur bu sabah 32.9 seviyesinden açılışı yaptı. Bankacılar TL'nin Moody's not artışından da destek aldığına dikkat çekti. 

Yerel seçimlerin ardından dolar karşısında nisan ayını yatay, mayısı ise çok sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziranda ise yüzde 1,8 değer kaybı yaaşdı. 

Bunların yanı sıra, açıklanan son rakamlarına göre; Unicredit Araştırma Birimine göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim yarışından çekilmesi daha fazla belirsizliğe neden olsa da dolar, bu kararın etkisinden sıyrılmaya devam ederek istikrarlı bir şekilde işlem görüyor.

Unicredit analistleri, “Doların güçlü bir tepki vermemesi, para politikası kararları ve faiz oranı farklarının döviz piyasalarını yönlendirmede hala daha büyük bir role sahip olduğu gerçeğini yansıtabilir” ifadelerine yer verdi. 

Ekonomistten ironik benzetme: Danaya girer gibi kredi dönemi! Bir ev için 5 kişiye kredi…

Prof. Dr. Övgün Ercan'dan 7,3'lük deprem uyarısı!

Konut ve otomobil fiyatları fırlayacak mı? Kripto fenomeninden 2025 açıklaması: Yamyamlara soludukları hava dar gelecek!


Geri Dön