25 / 05 / 2024

İnşaat şirketleri geleceğe olumlu bakıyor!

İnşaat şirketleri geleceğe olumlu bakıyor!

ARAşžTIRMA şirketi Deloitte'nin, Türkiye Müteahhitler Birliği desteği ile ortaya çıkardığı Türkiye'nin İnşaat Liderleri 2010 raporuna göre, inşaat firmalarından bazıları ekonomik toparlanma konusunda hala temkinli davranıyor



ARAşžTIRMA şirketi Deloitte'nin, Türkiye Müteahhitler Birliği desteği ile ortaya çıkardığı Türkiye'nin İnşaat Liderleri 2010 raporuna göre, inşaat firmalarından bazıları ekonomik toparlanma konusunda hala temkinli davranıyor. şžirketlerin geneli gelecek konusunda olumlu görüş bildirirken, araştırmaya katılan her dört firmadan bir tanesi ise 2012'den önce toparlanmanın zor   olduğunu düşünüyor.

ARAşžTIRMA şirketi Deloitte'nin, LA Türkiye Müteahhitler Birliği desteği L JLile ortaya çıkardığı Türkiye'nin ışaat Liderleri 2010 raporuna göre, inşaat rmalan ekonomik toparlanma konusunda ala temkinli davranıyor. Raporda inşaat Ü®ktörüne dair öngörüler bulunurken, raştırmaya katılan tüm şirketler için pozitif önde gelişmesini sürdüren bir gelecek eklediklerini aktarıyorlar. Firmaların tek ynlık yaşadıkları nokta zamanlama oluyor. D11'in geneline bakıldığında firmaların arısından fazlası iyileşme bekliyor. En Ü®rpıcı sonuçlardan bir tanesi ise her dört rmadan bir tanesi toparlanmanın 2012'den nce gerçekleşmeyeceğini düşünüyor. Bu a sektörde temkinli hareket edildiğinin bir östergesi oluyor.

En fazla Libya'da
Raporda Türkiye'nin en fazla inşaat işi aptığı ülkenin Libya olduğu belirtiliyor, araştırmada dikkat çeken noktalatrdan ir tanesi de, araştırmaya katılan 28 imadan dörtte birinden fazlası mevcut urumda Türkiye'de her hangi bir ırojede faaliyet göstermiyor. Rapora ;öre Türkiye'de iş yapan firmaların sayısı 9'u bulurken, Libya'da projesi bulunan irma sayısının 18 olması dikkat çekici lir sonuç olarak ortaya çıkıyor. Libya'nın 'ürk müteahhitliği için çok değerli olduğu razılan raporda, '1970'lerde ilk büyük aplı yurtdışı projeler gündeme geldiğine »usula Libya'yı işaret ediyordu. Bugün de ibya, Türk müteahhitleri için çok önemli bir pazar. Diğer ülkelere baktığımızda ise tüm ana pazarlarda ortalama 4-6 civarında Türk firması bulunuyor. Ortadoğu-Körfez, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika en aktif olduğumuz bölgeler' diye belirtiliyor.

Deloitte'nin raporuna göre inşaat şirketlerinin en popüler faaliyet alanları bina inşaatları oluyor. Raporda yer alan 28 firmanın 6 tanesi sadece bina inşaatı yapıyor. Raporda, 'Konut inşaatının Türkiye'de son 10 yıla damgasını vurduğu düşünülürse ve yurtdışında Türk müteahhitlerinin faaliyet gösterdiği ülkelerin de bu alanda gelişmelerini sürdüren coğrafyalar oldukları dikkate alınırsa bu sonuçların doğal olduğu sonucu çıkıyor' selinde ifade ediliyor.

Raporda yer alan 28 firmanın 11 tanesi binaendüstriyel-ulaşım-altyapı alanlarının hepsinde f aaliter gösteriyor. Ayrıca tüm firmaların içerisinden 20 tanesi ise en az üç farklı alanda aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca raporda Türk şirketlerinin farklı alanlarda faaliyet göstermek konusunda ve bu alanlarda uzmanlık oluşturma çabalarının olduğu da dikkat çeken diğer bir nokta oluyor. Böyle bir organizasyon yapışırım kolay olmadığı belirtilen raporda, büyük çaptaki firmaların farklı alanlarda inşaat projeleri olduğuna da dikkat çekiliyor.

Rapora göre Türk firmalarının en önemli gelir kapılarından bir tanesi de yurtdışında yaptıkları faaliyetleri oluyor. Raporda 27 firmanın üçte biri 2009 yılı taahhüt cirolarının neredeyse tamamını Türkiye dışında kazanmış olarak görülüyor. Toplam 13 firmanın ise yurtdışı taahhüt gelirlerinin toplam taahhüt gelirlerine oranı yüzde 80 veya daha yüksek oranda oluyor. Bu da katılımcıların yarışma denk geliyor.

Rapor dahilinde araştırmaya katılan firmalardan 6 tanesi sadece Türkiye'de iş yapıyor. 2009 yılında taahhüt cirolarının yüzde 70'den fazlasını yurtiçinde gerçekleştiren firma sayısı ise 9 oluyor. Bu firmaların 2008-2009 yılları arasmda ayrı ayrı cirolarındaki farklılıkların da çok fazla olmadığı görülüyor.

Hürriyet/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön