Sektörel

İnşaat şirketlerine mimarlık dopingi! Bozuk şehir planlamasının önüne geçilecek! 

Pandeminin de etkisiyle son yıllarda proje iptalleri, tedarik zinciri kesintileri ve nakit durgunluğuyla mücadele eden Türk inşaat sektörüne mimarlık ofislerinden doping geldi.

Pandemiyle birlikte şantiyelerin kapanması, proje iptalleri, küresel tedarik zinciri kesintileri ve nakit durgunluğuyla ciddi darbeler alan Türkiye inşaat sektörü, yeni politikalarla hareketleniyor. 

MİMARLIK OFİSLERİNE İHTİYAÇ ARTTI!

 Türkiye İstatistik Kurumu’nun paylaştığı verilere göre yapı ruhsatı verilen binaların sayısı yüzde 19,9 artarken, yüzölçümlerinde yüzde 33,4’lük büyümenin kaydedildiği ruhsat izinleri de yapının türüne göre belirleniyor.

En çok ruhsat alan yapı türlerinin başında çok daireli binalar ve sanayi ya da depo yapıları gelirken;  en yüksek yüzölçüm payına sahip yapı türleri de yine birden fazla daireye sahip binalar ve sanayi yapıları oldu.

Çok katlı konut ya da endüstriyel yapıların inşa edilmesi teşviki ise kapsamlı projeleri başarıyla gerçekleştirebilecek mimarlık ofislerine duyulan ihtiyacı tetikliyor. 

ŞEHİR PLANLAMACILIĞINDA BÜYÜK SORUN VAR!

Ege Bölgesi’ndeki mevcut ve olması gereken mimari yapılanma hakkındaki görüşlerini paylaşan Doğa Yapı Mimarlık Kurucusu Aynur Çetin, Türkiye’nin tamamında olduğu gibi, Ege Bölgesi’nde de şehir planlamacılığında çeşitli sorunların olduğuna değindi.

Çetin Bu noktada konut, ticari ve şehre hizmet edecek yapıların doğru şekilde hazırlanması ve konumlandırılması kritik önem taşıdığının altını çizerek '' Birkaç katlı yerleşimler, mikro iklim sonuçları değerlendirilerek planlanacak alanlar ve buna uygun şekilde yapılacak şehirler, hepimize bir gün Avrupa’da yaşıyor hissi yaratacak.

Ancak, böylesi refah koşullara ulaşılması için insani değerleri gözeten ve fark edilmeyen ya da arka planda tutulan toplumsal ihtiyaçları saptayabilen profesyonel mimarlar gerekiyor. Ben de bu noktada devreye girerek Egeliler için en yaşanabilir, sürdürülebilir yapıların inşa edilmesindeki en kritik rollerden biri olan yaratıcılık kısmını üstleniyorum” dedi. 

İNŞAAT PROJELERİ ŞEFFAF ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMELİ!

 Doğa Yapı Mimarlık Kurucusu Aynur Çetin projeleri şeffaf şekilde yürüttüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Tüm projelerimi şeffaf bir şekilde yürütüyorum. Hem teknik ve görsel hem de mali koordinasyon hususlarında izlenebilir bir sistem uyguluyorum.

Çünkü, örneğin piyasada gördüğümüz teknik bilgisi yeterli olmayan paydaşlarla yapılan işler, müşteriler için ucuza mal edilmeye çalışırken niteliksiz sonuçların ortaya çıkmasına yol açıyor.''dedi. 

İnşaat sektöründe işçi krizi çıkmazı! Sektör resmen 15 işçi ile dönüyor! İşçilik fiyatları ise yüzde 700 arttı...

Kıbrıs inşaat sektöründe 'yap-sat' bitirildi! Yatırımcılar kaçıyor!

Sigortalı çalışan sayısı yüzde 1,5 azalırken, inşaat sektöründe güçlü istihdam görünümü korundu!