24 / 11 / 2024

İnşaat ve emlakçılık sektörü 2015 yılını sıkıntıyla atlattı!

İnşaat ve emlakçılık sektörü 2015 yılını sıkıntıyla atlattı!

Adana Çukurova Barış Gazetesi'nin yazarlarından Yaşar Kara, Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü UÇAR ve İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.




Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü UÇAR'la Çukurova BARIŞ adına yaptığımız görüşmeye, İstanbul'dan Televizyon programlarından ve açık oturum tartışmalarından tanıdığımız Nizameddin Aşa isimli çok özel bir katılımcının iştiraki vardı.Sn. Uçar'la başlayan sohbetimiz Sn. Aşa'nın katılımıyla dahada zenginleşti. Şimdi sizlere bu ayrıcalıklı sohbetteki ana notları müştereken görüş olarak aktaracağım. 


ADANA'DAN RABİA ÜLKÜ UÇAR'A İSTANBUL'DAN NİZAMEDDİN AŞA AÇIKLAMALARIYLA EŞLİK ETTİ 

Tanınmış Ekonomist aynı zamanda İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa ağırlıklı müşterek açıklamayı dikkatle okuyun lütfen;  Adana  daha önceden bildiğimiz bir vilayet. Rabia Ülkü Uçar Başkanımızın olduğu yerde başarı vardır başarısızlık olmaz. Mesleki temsilde başarı vardır demek bu. Emlak sektörüne baktığınız zaman piyasalar açısından, Adana ile İstanbul'un hiçbir farkı yok. Emlak piyasası münferit hareket etmeyen, tabi bölgesel gelişme gösteren yerler için değil sözüm. Genelde piyasa tanımlamasına baktığınız zaman, Emlak ve İnşaat piyasası ağır bir mekanizma, ağır hareket eden, topyekun hareket eden bir piyasa. Yani İstanbul'da canlılık başladığı zaman Adana'ya yansıyor. Antep'te başladığı zaman Ankara'ya yansıyor. Bütün fiyat yükselmesi piyasa canlanması, talep bütün illerde hemen hemen aynı orantıda yükselme, aynı orantıda bir düşüş. Dediğim gibi bölgesel gelişmeler müstesna. Bazı bölgelerin imar durumu değişiyor. O bölgede başka bir şekilde gelişme oluyor o da etkiliyor o da münferit. 


İNŞAAT VE EMLAKÇİLİK SEKTÖRÜ 2015 YILINI SIKINTIYLA ATLATTI 

Ama genel piyasa açısından şuanda İstanbul ne ise Adana o Adana ne ise İstanbul o... Piyasa nasıl dediğiniz zaman, çok canlı değil. 2015 sıkıntılı geçti. İki seçimi üst üstte yaşadık. Piyasalar özellikle yatırımcı kısmı tamamen seçime endekstendi. Seçim ekonomisi beklentisi başladı. Onun akabinde ikinci seçimde, tek iktidarın çıkması piyasada psikolojik olarak bir canlılık yarattı. Arkasından o uçağın düşme olayı, piyasayı bir anda kesti. Tabi buna güneydoğuda ki olumsuz tablolar. Özellikle yurtdışından baktığınız zaman, biz yansıyan şu ki; ülkemizde de bir iç savaş varmış gibi, dış ülkelerden böyle algılanıyor. Özellikle inşaat ekonomisinin bel bağladığı yabancı yatırımcı, şuanda dışarıdan baktığı zaman, ülkemizde bir iş savaş varmış gibi görüyor bu nedenle çokta gelmek istemiyorlar. Bunlar gerçek. 


2016 DA PEK PARLAK GÖZÜKMÜYOR 

Birde bunların öteki yüzüne baktığınız zaman, ekonomi 2015'te iyi değildi. 2016 ya geçiş döneminde halen bir iyileşme yok şuanda. Tam aksine faizlerde bir yükselme, fiyatlarda yükselme. Bir balon oluştu bu balon, yaklaşık 5 yıldan bu yana devam ediyor. Artık son haddine geldi. Ama bu fiyatlardaki etiket balonu, bu balon fiyatlardaki alışveriş yapılmıyor. Mutlaka bir pazarlık mutlaka bir vade aklınıza ne geliyorsa bir şekilde değişiyor. Ama baktığınız zaman fiyatlar oldukça yüksek. Dediğim gibi bu gelişme, fiyat yükselmesi hemen hemen bütün alanlarda aynı anda yükseldi. İstanbul da 100 bin 150 bit tl olan bir konutun fiyatı, birden 400-500 bine çıktı. İkiye üçe katladı. İzliyorum bu bir çok ilde de aynısı hakim. 


YALNIZCA TÜRKİYE DEĞİL DÜNYADA BÖYLE 

Bu global bir olay topyekun hareket ediyor piyasa. Dünyada da böyle bu. Gidin bakın Azerbaycan'da da son 5 yıl içinde 10 yıl içinde fiyatlar yükseliyor. Almanya ya gidin yükseliyor, Mısıra gidin yükseliyor, Bulgaristan'a gidin yükseliyor. Bütün dünyada bir global hareketlenme yükselme var. Dikkat edin son 5 yıldır piyasada dövizi altını benzeri alanda sürekli bir yükseliş var. Ayı oranda da talep var bunu biri izah etsin. Hepside talep görüyor böyle bir şey duyulmuş görülmüş değil. İşte bu BALON. Dünya piyasasına pompalanan 0 faiz eksi faizin pompaları maaşıdır. Likit şimdi bitti ve ilk kez uygulanan pompalamaya faiz uygulandı. Yıllık 0.25 bizim bizim için bu devede kulak. Çünkü biz 15 yada 16'tıdan aşağı faiz bilmeyiz. Dünya ekonomisi açısından 0. 25 önemli bir faiz uygulaması. Bu kademe kademe artacak bir yıl içinde bu rakam yüzde 1'lere çıkacak. Buda piyasada ki nakiti çekmek anlamına geliyor. Emlakçılık sektöründe İstanbul ne ise Adana da o dur.


EMLAKÇILIK EĞİTİMLİ GÜVENİLİR İNSANLARIN YAPACAĞI MESLEK 

Bizim ülkemizde Emlakçilik en basit işmiş gibi görünüyor. Bir emeklinin yapacağı işmiş gibi görünüyor. Bu böyle değil vasıf isteyen yetenek isteyen, eğitim isteyen bilgi isteyen bir meslek. 16 tane kanun 100'lerce Bu meslek vasıflı, güvenilir, eğitimli namuslu insanların yapacağı bir meslek, genelge ve yönetmenlik ile düzenlenmiş ve bunların hepsinide işleyen meslek gurubu inşaat ve emlak sektörü. 


EMLAKÇILIK CAHİL ADAM İŞİ DEĞİL

En az 4 yıllık üniversite mezunu olmalı. Yasa tasarısı gerçekleştiği takdirde üniversite mezuniyeti şartı, stajı şartı gelecek. Bu sebeple emlakçımız mesleğine ciddi samimi ve yasal stüyle bağlı olup yapmalı." 


Adana Çukurova Barış/ Yaşar Kara


Geri Dön