04 / 05 / 2024

İnşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe büyüme yavaşladı!

İnşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe büyüme yavaşladı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Türkiye ekonomisi, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörlerine ilişkin son verilerin yer aldığı '2014 Eylül Aylık Sektörel Rapor'unu açıkladı...




Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Türkiye ekonomisi, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörlerine ilişkin son verilerin yer aldığı '2014 Eylül Aylık Sektörel Rapor'unu açıkladı. İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, ekonomide büyümenin yavaşladığını ve 2014'ün ikinci çeyrek dönemindeki iyimserliğin büyümeyi desteklemediğini söyledi. Gürlesel,"İnşaat sektöründeki büyüme beklentisi yüzde 3.5-4.5 olurken, inşaat malzemeleri sanayi üretimindeki büyüme beklentisi ise yüzde 5-5.5 seviyesinde" diye konuştu. İç talebi yavaşlatma önlemlerinin, yılın ikinci çeyreğinden itibaren etkili olduğunu belirten Gürlesel, "İnşaat sektöründe de büyüme yavaşladı. Kamu inşaat harcamaları bu yıl beklendiği gibi önemli ölçüde durağanlaştı. 


Özel sektör inşaat harcamalarında büyüme hala beklenen düzeyde değil. Bu durum, zayıflayan iç talepten kaynaklandı" dedi. İnşaat malzemeleri sektöründe ihracat artışının da yavaşladığına dikkati çeken Gürlesel, "Müteahhitlik hizmetleri bu yılın ilk yarısında geriledi. Öte yandan AB'de inşaat sektöründe büyüme ivme kaybediyor ve komşu ülkelere ihracatımızda gerileme var. İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde de iç ve dış talepteki sınırlanmaya bağlı olarak yılın ikinci çeyrek döneminde büyümenin yavaşladığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. 


Konut satışları yüzde 7.8 geriledi 2014 yılının ilk yarısında inşaat sektörünün 3.8 oranında büyüdüğünü, aynı dönemde kamu inşaat harcamalarındaki büyümenin 4.8, özel sektör inşaat harcamalarının ise 4.4 olarak gerçekleştiğini belirten Gürlesel, 28.8 müyon TL'si kamu ve 41.7 milyon TL'si özel sektör olmak üzere Türkiye'nin 2014'ün ilk yarısında gerçekleşen inşaat harcamalarının toplam tutarının 70.5 müyon TL olarak gerçekleştiğini belirtti. 


Rapordaki verilere göre, ilk 6 ayda, konut satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 geriledi. Birinci el konut satışlarındaki gerüeme yüzde 4.2 olurken, ikinci elde yüzde 10.6, ipotekli konutlarda ise yüzde 32.4 oldu. Buna karşın yabancüara konut satışmda yüzde 62.5 üe dikkati çeken bir artış gerçekleşti. 2014 Ocak-Temmuz verilerine göre, inşaapmalzemesi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında artarak 12.7 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 11.5 azalarak 5.4 müyar dolara geriledi. 


Dünya 


Geri Dön