Sektörel

İnşaat ve konut sektörüne koronavirüs etkisi!

Koronavirüs salgını Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Gıdadan tekstile birçok sektörü olumlu ya da olumsuz etkileyen salgın, konut ve inşaat sektörünü de etkiledi. Peki koronavirüsün inşaat sektörüne etkisi nasıl oldu? İnşaat ve konut sektörü salgından olumlu mu etkilendi?

Küresel salgının Türkiye'de görülmesiyle birlikte son 1 ay içinde birçok sektörde iç talep keskin bir şekilde düştü, ihracat siparişleri iptal edildi, pek çok işletme faaliyetlerine ara verirken üretim de durdu. Tüm bu yaşananların orta ve uzun vadeli sonuçlarının ne olacağına yönelik henüz bir öngörüde bulunmak için erken. Ancak Capital olarak hazırladığımız 36 sektörü kapsayan 1 aylık hasar tablosu, hangi alanlarda en fazla kaybın yaşandığını çarpıcı verilerle ortaya koyuyor. “Satış düşüşü", "üretim kaybı”, "sipariş erteleme" gibi göstergelerde yüzde 30'lardan yüzde 100'lere varan büyük kayıp ve hasarlar söz konusu. Bu tabloya şirketlerin dayanma gücü ise 1 ila 6 ay arasında değişiyor.

Capital Dergisi'nden Nilüfer Gözütok Ünal'ın haberine göre; küresel salgın neredeyse tüm sektörleri etkiledi. Ancak bazılarında sonuçlar çok daha ağır oldu. Özel havayolu taşımacılığında uçuşlar durdu, tur operatörlerine yönelik talep sıfırlandı, restoran cafe hizmeti veren işletmeler kapandı. Yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük turizm gruplarından biri olan Limak Grubu'nun 8 oteli kapalı. Grubun baskar Kaan Kavaloğlu, "Otellerimizi temmuz ayında açabilmeyi umut ediyoruz, açılışlar daha sonrasına sarkarsa bu yılı tamamen kayıp sayacağız" dedi.

Koronavirüs salgını sebebiyle en büyük hasar hangi sektörde?

Fuar sektörü ertelemeler sebebiyle, Hazır giyim sektörü üretimdeki düşüş sebebiyle, Kruvaziyer turizm ve turizm sektörü faaliyetlerin durması sebebiyle virüsten yüzde 100 hasar aldı.

İnşaat sektöründe ise satışlarda yüzde 25 düşüş gerçekleşti. 

Sektör temsilcilerinden koronavirüs etkisi yorumları

Ayider Başkan Yardımcısı Ahmet Ertkurtoğlu, konut sektöründe virüs etkisine ilişkin, "Sektörde sat yap modeli ağırlık kazandığı için konutlar satılamayıp yeni konutlar da yapılamazsa sorun olur" diye konuştu. 

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nin çok önemli bir adım olduğunu düşünüyor. Saka, "Paketin çimento ve hazır beton gibi alt sektörlere genişletilmesi sektörümüz için uluslararası alanda rekabet üstünlüğü, ülkemize döviz girdisi ve ileriye dönük istihdam güvencesi sağlanması için büyük önem arz ediyor" diyor.

Koronavirüs Türkiye'de konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

Gayrimenkul sektöründe 2020 beklentileri olumlu!

İnşaat sektörü yeni inşaat projelerine temkinli yaklaşıyor!

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe toparlanma sinyalleri!