01 / 05 / 2024

İnşaat yasağı ne zaman başlar?

İnşaat yasağı ne zaman başlar?

Turizm hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde, yerleşim alanları ile turistik yörelerde sürdürülen inşaat faaliyetlerinin ses, görüntü ve çevre kirliliği sebebi ile inşaatlar durduruluyor. Peki, inşaat yasağı ne zaman başlar?



İnşaat yasağı ne zaman başlar?

Turizm hareketlerinin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde, yerleşim alanları ile turistik yörelerde sürdürülen inşaat faaliyetlerinin ses, görüntü ve çevre kirliliğe neden oluyor.


Bu nedenle, söz konusu tarihler arasında, bu yıl da, sadece yakın çevresinde konaklama yapılan inşaatlarda ve gerekli görülen diğer mahallerde gürültü, çirkin görünüm çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için Valilik yetkileri dâhilinde "inşaat yasağı" uygulanıyor. Peki, inşaat yasağı ne zaman başlar?


İnşaat yasağı dönemi 2015..

Turizm sezonu olarak nitelendirilen 15 Mayıs - 15 Ekim ayları arasında inşaat faaliyetlerine kısıtlama getirilmiş ve bu uygulama turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilenmesi durumunu ortadan kaldırıyor.


Buna göre 15 Mayıs itibarıyla başlayan inşaat yasağı 15 Ekim'de sona erecek.


Genelge esasları:

1. Deniz-kum-güneş olarak tarif edilen ve kıyı turizmi potansiyeline sahip  olan Ülkemizde, turizm sezonu olarak tanımlanan Mayıs - Ekim aylarında aktif olarak uygulanmak üzere yıl  genelinde; turistik yörelerde yürütülen inşaatlarda gürültü, çirkin görünüm , çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için Valiliğiniz yetkileri dahilinde “inşaat yasağı” uygulamasına devam edilmesi,


2. İnşaat yasağı kapsamında, zorunlu durumlarda (mücbir sebepler, yangın, deprem, sel vb. doğal afetler) Bakanlığımızın bilgilendirilmesi kaydıyla, ortaya çıkan sorunların çözülebilmesi için yapılacak iş ve işlemlerin Valilikler tarafından gerçekleştirilmesi,


3. Sadece yaz döneminde inşaat faaliyetlerinin gerçekleştirilme imkanı bulunan kış turizm merkezlerinde ise ayrıca düzenlemeler yapılıp özel güzergahlar belirlenip, hassasiyetler göz önünde bulundurulmak suretiyle turizmi olumsuz etkileyecek olan gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri ile ilgili tüm tedbirleri almak ve Bakanlığımıza gerekli bilgilendirme yapılmak kaydıyla gerekli iş ve işlemlerin Valilikler taralından yürütülmesi,


4. Ülkemiz genelinde turizm potansiyeli bulunan alanlarda Türkiye Turizm Stratejisi 2023 çalışması kapsamında Bakanlığımız tarafından veya İl Valilikleri tarafından yapılan tespitler gereği ilgili birimler tarafından yürütülen çalışmalarda turizm faaliyetinin zarar görmemesi ve Ülkemize gelen turistlerde olumsuz izlenimler oluşmasına engel olunması amacıyla turistik yörelerde yürütülen inşaatlarda, gürültü, çirkin görünüm, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan türdeki ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetleri için gerekli tedbirlerin belirlenmesi, hassasiyetle uygulanması ve sürekli kontrolü ile Bakanlığımızın bilgilendirilmesi gerekiyor.




İnşaat yasağı genelgesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön