05 / 05 / 2024

İnşaat yeniden büyümenin taşıyıcı gücü olacak!

İnşaat yeniden büyümenin taşıyıcı gücü olacak!

Yeni Ekonomi Programı'na göre Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 0.5, 2020-2022 döneminde yüzde 5 büyüyecek. Enflasyon, 2022'de yüzde 5'in altında inecek. Bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 3'ün altında tutulacak.



"Değişim başlıyor" ana temasıyla hazırlanan 2020-2022 dönemi Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklandı. Ekonominin üç yıllık yol haritası olarak kabul edilen YEP'e göre, Türkiye ekonomisi 2019'u yüzde 0.5 pozitif büyüme ile kapatacak. Program dönemindeki yıllarda Türkiye ekonomisi yüzde 5 büyüyecek. Enflasyonla mücadele ön planda olacak.  YEP'e göre 2019 yılı yüzde 12 enflasyonla kapatılacak. 2022 sonunda enflasyon yüzde 5'in altına inecek. Kamunun kontrol ettiği fiyatlarda mevcut enflasyon yerine YEP enflasyonu baz alınacak.  Para'da yer alan habere göre; Üç yıllık program döneminde ortalama istihdam toplam 3 milyon 240 bin kişi artacak, işsizlik oranı 2022 sonunda yüzde 9.58 seviyesinde gerçekleşecek. Program dönemi boyunca merkezi yönetim bütçe açığının GSYH oranı yüzde 3'ün altında tutulacak. Tamamlanamaya yakın inşaat projelerine finansman desteği sağlanacak. Tasarruf artırılarak sermaye piyasaları için kaynak oluşturulacak.

Celal Koloğlu/Türkiye İnşaat Sanayicileri İş Veren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat yeniden büyümenin taşıyıcı gücü olacak

Program mevcut ekonomik koşullar doğrultusunda titizlikle hazırlanmış ve ülkemiz gerçekleriyle uyumlu. Enflasyonla mücadele vurgusu ve enflasyonun yüzde 5'in altına indirilmesi temel hedefi çok önemli. Programdaki rakamsal hedefler ve hedefe ulaşabilmek doğrultusunda ortaya konan politika ve tedbirler inanıyoruz ki finansal istikrarı ve süründürülebilir büyümeyi sağlayacak. Tamamlanmaya yakın projelerin desteklenmesi ile inşaat sektöründeki istihdamdaki kayıplar belli bir ölçüde azalacak. Kredi kazananlarının açılması yönündeki vurguyu da sektör olarak kıymetli buluyoruz. Türkiye'nin altyapı ve üstyapı alanında acil öncelik bekleyen projelere hız verilmesi ve enerji, ulaştırma, tarımsal altyapı, şehirleşme, konut alımında hayata geçirilecek yatırımlarla inşaat sektörü yeniden ekonomik büyümenin taşıyıcı gücü olacak.


İnşaat sektörü finansman desteğini bekliyor!
 


Geri Dön