23 / 12 / 2024

İnönü Üniversitesi en büyük güneş enerjisi santralini kuruyor!

İnönü Üniversitesi en büyük güneş enerjisi santralini kuruyor!

Malatya İnönü Üniversitesi, 100 dönümlük alan üzerinde 5 megawatlık enerji üretimi sağlayacak güneş enerjisi santrali kuracak. Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak tesiste yılda 8,5 milyon kilowat/saat elektrik üretimi sağlanacak...




Malatya İnönü Üniversitesi, 100 dönümlük alan üzerinde 5 megawatlık enerji üretimi sağlayacak güneş enerjisi santrali kuracak. Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak tesiste yılda 8,5 milyon kilowat/saat elektrik üretimi sağlanarak Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin enerji ihtiyacının yüzde 32’si karşılanacak.


Rektörlük senato salonunda düzenlenen törenle santralin kurulumu için protokol imzalandı. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Asım Künkül, Prof. Dr. Yusuf Türköz, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan ve Anel Telekom A.Ş Yetkilisi Evren Evcit katıldı.


Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de ilk kez 5 megawat gücünde güneş santralini üniversiteye kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Enerji ihtiyacı konusunda dışa bağımlı olan Türkiye’nin 85 milyar dolarının yurt dışına gittiğini söyleyen Çelik, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak ihtiyacın karşılanmasının anlam kazandığını ifade etti. 


Bu bağlamda üniversitede ülkenin en büyük güneş enerjisi santrali için adım attıklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti: “Yaklaşık olarak maliyeti 19 milyon TL’yi bulan santralin yüzde 80’ini banka kredisiyle temin edeceğiz. Bu, üniversitemizin kendi öz kaynaklarını kullanarak yaptığı bir yatırımdır. 2014 yılı bütçemizde yer alan bir yatırım değildir. Bu yatırımın özelliği Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali olmasıdır. Böylesine önemli bir yatırımın gerçekleştiriliyor olması, İnönü Üniversitesi'nin girişimci ve yenilikçi bir üniversite olduğunun en önemli ispatıdır.” 


Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen de Turgut Özal Tıp Merkezi’nin 130 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu, 255’i yoğun bakım olmak üzere toplam bin 100 yataklı olduğunu anımsattı. Hastanenin tamamen klima ile ısıtılıp soğutulduğunu anlatan Özgen, “Böyle olunca da yoğun bir şekilde enerji ihtiyacı olmaktadır. 2012 yılında 29 milyon kilowatt/saat elektrik tüketimi yapılmış olup bunun karşılığında 8,28 milyon TL ödenmiştir. Bu enerjinin yaklaşık yüzde 55’i gündüz kullanılmaktadır. Böyle olunca güneş enerjisi santrali için çalışma başlatıldı. Kampüsümüzün güney kısmında 100 dönümlük alanda güneş santralimizi kurmayı hedefledik. Kurulacak santral ile kurumun elektrik ihtiyacının yüzde 29’u üretilecek. Bu enerji gündüz üretildiği için toplam elektrik faturasının yüzde 32’sini karşılayacak. Tesisin ömrü minimum 25, ortalama 40 yıldır. Finans maliyeti dikkate alındığında Kendini amorti etmesi 6.8 yıldır. Enerji fiyatları sabit olursa kendisini finanse ettikten sonra bu tesisin bize 25 yıl içerisinde net kazancı 57 milyon TL olacaktır.” diye konuştu. 


Kurulacak olan Güneş Enerjisi Santrali'nin yapımını üstlenen Anel Telekom A.Ş. yetkilisi Enver Evcit de İnönü Üniversitesi’nde kurulacak santralin üreteceği 5 megawatlık gücün Türkiye’de’deki mevcut güneş enerjisi santrallerinin ürettiği enerjinin tek başına yüzde 60’ını oluşturduğunu kaydetti. 


Yapılan konuşmalardan sonra güneş enerjisi santrali yapım protokolü imzalandı.


Cihan


Geri Dön