29 / 04 / 2024

En büyük güneş enerjisi tarlaları Malatya'da!

En büyük güneş enerjisi tarlaları Malatya'da!

Malatya'da şu anda 200 dönüm bir arazide 5.3 megavat kapasite ile Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi sistemi hayata geçiyor. 21 milyon liralık yatırımın 15 milyon lirası Ziraat Bankası'ndan kredi olarak kullanılıyor...



İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Cemil Çelik, geçen yıl uzun uzun anlattığı enerji tarlalarına kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşıyor.


Doğrusu Mecidiyeköy'deki Torunlar GYO'da 10 işçiye mezar olan gökdelen şantiyesindeki ihmalleri, alınmayan tedbirleri, suçu birbirine atan 'sorumluları' gördükçe yönümü bilim insanlarına çeviriyorum ve nefes alıyorum.


Türkiye'nin değil dünyanın en önemli karaciğer nakil merkezlerinden biri olan ve birbiri ardına başarılı ameliyatlar gerçekleştiren profesörleriyle dünya çapında üne kavuşan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde ciddi bir enerji tüketimi var. Rektör Çelik, üniversitenin daha çok gelir elde ederek, daha çok bölüm açması, hastanenin kapsamını daha da genişletmesi için dur durak demeden çalışıyor. İşte güneş enerjisi yatırımı da bu çalışmaların en sonuncusu.


Malatya'da şu anda 200 dönüm bir arazide 5.3 megavat kapasite ile Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi sistemi hayata geçiyor. 21 milyon liralık yatırımın 15 milyon lirasını Ziraat Bankası'ndan kredi olarak alan üniversite, kalan kısmı da öz kaynaklarından tamamlıyor. Üniversite gelir elde etmek için yeni iş alanlarına giriyor ve bölgeye de örnek oluyor. Çelik rektörlük koltuğuna oturduğu gün 500 bin lira olan üniversitenin yıllık gelirini 5 milyon liraya çıkarmayı başarmış.


Üniversite kampüsü içinde yer alan hastanenin elektrik tüketimi yıllık 10 milyon lira civarında ve artık üniversite enerj ihtiyacının yüzde 33'ünü güneş enerjisinden sağlayacak.

Özetle 15 güne kadar üniversite her ay 330 bin liralık enerji tasarrufu yapacak.

Rektör Çelik, DPT'ye yeni bir teklifte bulunduklarını ve kabul edilmesi halinde yapacakları ek yatırımla güneş enerjisi yatırımını 9 megawata çıkaracaklarını ve o zaman da ihtiyaç olan enerjinin yüzde 45'ini bu merkezden sağlayacaklarını söylüyor. Çelik, şu anda Türkiye'de hali hazırda var olan güneş enerjisi panellerinin yüzde 55'ini tek başına İnönü Üniversite'sinin kurduğunu söylüyor.

İnönü Üniversitesi'nde insanın içini ısıtan başka gelişmeler de yaşanıyor. Mesela Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi. Üniversite Köln'de engellilerle uğraşan bir enstitüyle anlaşmış ve engellilere beden eğitimi verecek eğitmenler yetiştiriyor. "Kaç tane otistik çocuğa yüzme öğrettiler bir bilseniz" diyen Çelik, şimdiden 90 eğitmen yetiştirdiklerini söylüyor. Bir güzel gelişme de köy okullarının en başarılı öğrencilerini 15 gün süreyle üniversitede kampa alma projesinde yaşanıyor. Öğreniyorum ki üniversite bu öğrencileri 15 gün kampa almakla kalmıyor sonra da onların üzerinden ilgisini çekmiyor.

Ayrıca ne güzel ki bu üniversitede doktorluğa, doçenliğe ve profesörlüğe hak kazanan her akademisyen, rektör tarafından atamaları yapılmadan önce mutlaka 14 liralık ağaç fidelerinden dikmek zorunda bırakılıyor.

Doçentler 7 ağaç, profesörler 10 ağaç, doktorlar 5 v e araştırma görevlileri de 3 ağaç dikiyor! Benim içim ferahlıyor duyduklarımla.Siz de duyun istedim.



Şelale Kadak/ sabah 



Geri Dön