26 / 11 / 2024

İnşaata yüzde 10 kur zammı!

İnşaata yüzde 10 kur zammı!

Döviz kurundaki yükselişin inşaat malzemelerinde maliyeti artırdığını söyleyen TİMFED Başkanı Kemal Çelik, yeni yılda kur etkisinin fiyatlara yüzde 10 yansıyacağını açıkladı. Çelik, 2017’de yüzde 7,5 büyüme beklediklerini belirtti.





Döviz kurundaki yükselişin inşaat malzemelerinde maliyeti artırdığını söyleyen TİMFED Başkanı Kemal Çelik, yeni yılda kur etkisinin fiyatlara yüzde 10 yansıyacağını açıkladı. Çelik, 2017’de yüzde 7,5 büyüme beklediklerini belirtti.


İnşaat sektöründe yüzde 20’paya sahip tesisat ve inşaat malzemeleri sektörü yılı yüzde 7.2’lik büyüme ile kapatıyor. Yıllık iç pazar hacmi 12,2 milyar liraya erişen sektör için Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED), sektörün yakın geleceğine ışık tutacak TİMFED Sektör Araştırma Raporu 2016 açıkladı. Raporda, federasyon çatısı altında bulunan seramik kaplama malzemesinden, armatürlere, banyo-mutfak mobilyasından pencereye, boyadan ısıtma cihazlarına kadar sektörüne kadar istatistiki veriler ve ön görüler yer alıyor. Rapora göre, özellikle kentsel dönüşümden dolayı sektörün büyümesine devam edeceği, 2017 yılında ise yüzde 7.5 büyümesi bekleniyor. Raporda, sektörün 5-6 yıl içinde canlanacak yakın pazarlardaki inşaat sektörü için de hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekildi. TİMFED Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çelik, Türkiye’deki tesisat ve inşaat malzemeleri sektörünün, ürün kalitesi ve üretim kapasitesiyle dünya ile rekabet edecek güe ulaştığını kaydetti. Hızla gelişen iç pazarın, yakın coğrafyada doğacak yeniden yapılaşma ihtiyacının Türkiye ekonomisi ve sektör için büyük fırsatları da beraberinde getireceğini vurgulayan Çelik şunları söyledi: “Önümüzdeki 5-6 yılda yakın coğrafyamızda inşaat sektörü büyük ivme kazanacak. Bu potansiyeli göz önüne alarak, bölge lideri olmak için üretim teknolojisini geliştirmemiz şart.” 


Yeni yıldan itibaren inşaat malzemeleri fiyatının yüzde 10 artacağını aktaran Kemal Çelik, ancak iskontolarla bunun bir kısmının geri alınabileceğini kaydetti. Doların artışından dolayı ithal ürünler de daha fazla fiyat artışı beklediklerini aktaran Çelik, demirin de dolar üzerinden satılmasından dolayı fiyatının yükseldiğini vurguladı. Üç ay önce demirin tonuna bin 350 lira, öderken, şimdi bin 780 lira ödediklerini aktaran Çelik, “Şirketimiz için10 milyon liralık bir fabrika yatırımı yapıyoruz. Bunun 2 milyonu demir, 1.5 milyonu ise betonda oluşuyor. Yani sadece ikisi için 3.5 milyon liralık harcama yaptık” açıklamasında bulundu.


MARMARA BÖLGESİ’NDE 479 BİN KONUT SATILACAK


Tesisat ve inşaat sektörünün yakın ve orta vadedeki geleceğine yön vermek amacıyla hazırlanan raporda, konut satış hedeflerine de yer verildi. Buna göre, 2012’de yüzde -1,0 olan daire satışının 2013’te hızlı bir artışla yüzde 64,9’a ulaştığı görülüyor. 2016’da bu rakamın yüzde 3,8’de kalacağı kaydediliyor. Bölgesel dağılımlara bakıldığından nüfusun büyük bölümünün yaşadığı Marmara Bölgesi’nde 2017’de 479 bin 452 adet daire satışının gerçekleştirileceği, Marmara Bölgesi’ni 395 bin adet konut yapımıyla İç Anadolu Bölgesi’nin izleyeceği öngörülüyor.


Karar 


Geri Dön