Sektörel

İnşaatçılar yüksek faizlerden muzdarip! Sektörün belini faiz büküyor!

Konut ve inşaat sektörünün 2024'ün ilk yarısındaki durumu ile ilgili önemli açıklamalar yapan  Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, bu sene inşaat sektörünün en büyük sıkıntısının faiz olduğunu söyledi.

Bu yılın ilk yarısında inşaat sektöründe yaşanan gelişmelerle ilgili önemli açıklamalar yapan Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, gelecek altı ay için de öngörülerini açıkladı. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu tasarruf tedbirleri kapsamında gelinmiş olan noktada durağan da olsa inşaat sektöründe çalışmaların devam ettiğini dile getiren Başkan Bulut, faizin düşmemesinin son günlerde sık sık gündeme gelen inşaat sektörünün önünü kapattığını söyledi.

Açıklamasında merakla beklenen yerel Seçimlerden sonraki süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki değişiklik, tasarruf tedbirleri, kurumlardaki tasarruflar ve enflasyonu düşürme çabasının en çok inşaat sektörünü etkilediğini kaydeden Başkan Bulut, "İnşaat sektöründeki bütün kalemler de birbirine bağlı ve lokomotif sektör olduğu için tüm alanları aynı anda etkileyen bir süreçteyiz. 2023 yılının sonuna geldiğimiz zaman hem maliyetlerin artması hem bununla beraber üretimin düşmesi hem de satışların azalması ile ilgili bir durum söz konusuydu. Şu anki sinyallere göre de bunun 2024 yılının sonuna kadar süreceği görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, inşaat maliyet endeksinin mayıs ayında yıllık yüzde 72,78 artmış olduğunu görüyoruz. Söz konusu artış 16 ayın en yüksek seviyesi şeklinde kaydedildi. Bu doğal bir süreç. Çünkü maliyeti durduramıyorsunuz” diye konuştu.

"MALİYET ARTIŞININ EN BÜYÜK NEDENİ İŞÇİLİK”

Yeni Konya'dan Sibel Elmas imzalı habere göre açıklamasında maliyet artışının en büyük nedenlerinden bir tanesinin işçilikler olduğunu kaydeden Başkan Bulut, "Çünkü deprem bölgesindeki pek çok işçinin, ustanın oraya gittiğini hesap edersek, iç piyasada, Anadolu'da ve özellikle bazı alanlarda biz işçi ve usta bulmakta zorlandık. Yaşanan bu durum da işçilik giderini çok ciddi şekilde artırdı. Haliyle söz konusu bu durum maliyetleri de artırdı. Diğer bir yandan arsa maliyetini de durduramıyoruz. Arsa maliyetleri durmadığı içinde inşaat maliyeti ile birleşince karşımıza büyük bir tablo çıkıyor. Söz konusu bu durum da bir domine etkisi yapıyor aslında. Konut alma ile alakalı süreci zorlaştırıyor. Karşımıza bu defa satıştaki sorunlar çıkıyor. Yaşanan bu durum da faizlerin yüksek olması, faize ve krediye bağlı konut satışının durması, elinde nakit olanların bunu inşaat veya yatırıma dönüştürmeden direkt mevduat olarak bankaya yatırması satışların önünü kapatıyor. Fakat her zaman ümit var olmak lazım. Çok karamsar olmamak gerekli. Senenin 2. altı ayına giriş yaptık. Durmadan, beklemeden hareket etmek gerekli. Fakat bu tabi çok hızlı inşaat yapacağız anlamı taşımıyor. Bir yandan da bu sektörü bir şekilde ayakta tutmamız gerekiyor” dedi.


HÜKÜMETTEN ADIMLAR BEKLİYORUZ

Yaptığı açıklamada "Nereden bakarsanız bakın, bizim belimizi faiz büküyor. Faizin şu anda düşmemesi ve faize bağlı ekonominin olması, satışlarımızın, ticaretimizin önünü kapatıyor” ifadelerini kullanan Başkan Bulut, "Hükümet nezdinde faizlerle ilgili bir çalışma olması gerektiği kanaatindeyim. Bizim devletimizden beklentimiz bu yönde. Ayrıca bir de hükümet tarafından bir an önce konut satışlarının yapılması ile alakalı bir çalışma yapılması gerekli. Buna kredilerin düşmesi mi deriz, ilk kez konut sahibi olacaklara kolaylık sağlamak mı deriz ya da çok başka bir kampanya mı deriz. Bunların hükümet tarafından belirlenmesi gerekli." dedi.

Çimento fiyatlarına ne oluyor? Dört senede çimento fiyatları resmen fırladı! 50 kg gri çimento fiyatı ne kadar?

Deprem bölgesinde 76 bin 624 konut yeni sahiplerine verildi! Şimdi 173 bin 916 adet bağımsız birimin ihalesi yapılacak!

Gayrimenkul sektörü ikinci yarıdan umutlu! Konut sektöründe hareketli günler geri geliyor!