18 / 07 / 2024

Gayrimenkul sektörü ikinci yarıdan umutlu! Konut sektöründe hareketli günler geri geliyor!

Gayrimenkul sektörü ikinci yarıdan umutlu! Konut sektöründe hareketli günler geri geliyor!

Artan inşaat maliyetleri ve krediye erişimin zorlaşması gibi faktörlerin etkisiyle arz-talep dengesi bozulan gayrimenkul sektöründe 2024 yılının ikinci yarısından itibaren hareketlilik bekleniyor. 




Konut kredilerine erişimin zorlaşması, yüksek faiz bir de bunun üzerine gayrimenkule ek vergi getirileceğine yönelik söylentiler gayrimenkul sektöründe durgunluğa neden olsa da yılın ikinci yarısında piyasanın hareketlenmesi bekleniyor. 

KONUT SEKTÖRÜ HAREKETLENECEK!

The Best Invest CEO’su Dara Altunyay; “Ekonominin toparlanmasıyla gayrimenkul sektörünün hareketleneceğini ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki satışların hızla artacağını düşünüyorum.” yorumunda bulundu.

Gayrimenkul sektörü ikinci yarıdan umutlu! Konut sektöründe hareketli günler geri geliyor!

YABANCIYA KONUT SATIŞLARI YÜZDE 2 OLDU

Geçtiğimiz günlerde Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından yayımlanan Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü Raporu'na göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 oranında azalarak 279.604 adet olarak gerçekleşti.

Bu rakam, son 12 çeyreğin en düşük satış adedi olarak kayıtlara geçti. Yabancı yatırımcıya yapılan konut satışları ise yıllık bazda yüzde 48 azalarak 5.685 adet oldu. Yabancı yatırımcının toplam satışlar içindeki payı da yüzde 2'ye geriledi.

Buna rağmen, İstanbul, yabancı yatırımcıların konut alımında ilk sıradaki yerini korudu. Ülke uyruklarına göre en yüksek konut alımı, uluslararası yatırımcılara yapılan satışlar içerisinde Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından gerçekleştirildi.

Raporda verilen bilgilere göre, il bazında birinci çeyrekte en yüksek satış İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul yüzde 36,1 ile birinci sırada, ikinci sırada yüzde 35,6 pay ile Antalya, üçüncü sırada ise yüzde 9 pay ile Mersin yer aldı. Böylece İstanbul, 2022 yılının ikinci çeyreğinden sonra tekrar birinci sıraya yükseldi.

Konut fiyatlarındaki artış oranı 17 ay üst üste düşüş kaydederek Şubat ayı itibarıyla yüzde 58,31’e geriledi. Raporda verilen diğer bilgiye göre; reel bazda 2019 yılının aralık ayından itibaren yıllık bazda ilk kez negatif gerçekleşme görüldü ve Şubat ayı itibarıyla reel değişim yıllık bazda eksi yüzde 5,2 oldu.

Yeni konut fiyatlarında da Şubat ayı itibarıyla yıllık bazda nominal olarak yüzde 57 artış, reel olarak ise yüzde 6 oranında gerileme yaşandı.  

Gayrimenkul sektörü ikinci yarıdan umutlu! Konut sektöründe hareketli günler geri geliyor!

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ İKİNCİ YARIDAN UMUTLU

Ekonominin toparlanmasıyla kredi faizlerinde düşüş beklediklerini bunun da sektöre ihtiyacı olan ivmeyi kazandıracağını söyleyen The Best Invest CEO’su Dara Altunyay, yurt içindeki bu hareketliliğin yanı sıra Türk gayrimenkul yatırımcısının yurt dışına yönelik ilgisinin de artacağını söyledi.

Dubai’de, 2023 yılı sonunda yabancılara 100 milyar doların üzerinde gayrimenkul satışının yapıldığına dikkat çeken Altunyay '' Aynı şekilde geçtiğimiz yıl 10 bin konutun satıldığı KKTC’de gayrimenkul piyasası toplamda 400 milyon Sterlin’i buluyor. Karadağ başta olmak üzere Balkanlar’da Türk yatırımcısının gözde lokasyonları arasında bunuyor.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda yatırımcının gayrimenkule olan ilgisinin devam edeceğini ve yatırımcısına kazandırmaya devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Konut fiyatları evini alacaklar için ucuzladı, kirada oturacağınıza evinizi alın! Yükseliş sürecek…

Dar gelirliye konut için arsa maliyeti yüzde 10-15’e düşürülmeli!

Konut kredilerine 'BES' desteği! Konut almak isteyenlere nefes olacak!

Geri Dön