07 / 05 / 2024

İnşaatçılar Zeytinburnu'nu yeni keşfetti

İnşaatçılar Zeytinburnu'nu yeni keşfetti

Deri konfeksiyon sanayiinin en büyük merkezi konumundakiz Zeytinburnu, yaklaşık 1500 deri firmasına ev sahipliği yaparken 20 binin üzerinde istihdam sağlayan bu sektör, yıllardır ilçe ekonomisinin can damarı olmayı sürdürdü



Ciddi istihdam sağlarken, emlak hareketliliği de yaratan deri sektörü, Zeytinburnu için günlük hayata da baskın iş kolu olarak ekonomiye damga vuruyor. Zeytinburnu, Türkiye'de deri konfeksiyonunun üretim merkezi. Firmalarda çalışanlar genelde Zeytinburnu'nda yerleşik olduğu için bölgede çalışanların aileleri de hesaba katıldığında ilçede yaklaşık deri sektörünün kazanç sağladığı hesaplanıyor.

Dericiler ihracata da çalışıyor

Küresel krizle birlikte sıkıntıları derinleşse de, dericilik sektörü ilçenin can damarı olmaya devam ediyor. Sektörün yeni açılımları da Zeytinburnu için gelecekte yatırımların süreceği anlamına geliyor. Deri konfeksiyon deyince akla ilk olarak konfeksiyon geliyor. Deri sektörü 1980'lerin sonunda Demirperde'nin yıkılmasıyla altın çağını yaşamıştı. Başta dünyanın en çok deri tüketen toplumu Rusya olmak üzere, komşu ülkelerden gelen insanlar 1998'deki Rusya krizine kadar Türkiye'nin deri sektöründen önemli bir kazanç elde etmesini sağladı. Ama kriz sonrası sektörde daralma yaşandı. Buna karşın Türkiye, yılların birikiminin verdiği usta işçilik sayesinde deride halen saygın bir ülke. Zeytinburnu'nda yerleşik deri konfeksiyon firmalarının da önemli bir bölümü ihracat yapıyor.

Çarpık yapılaşma

İşte; bir dönem deri sektöründe faaliyet gösteren fabrika arazilerinin, sanayi sitelerinin ve nakliye ambarlarının merkezi halindeki Zeytinburnu, şimdi de lüks konut projelerine ev sahipliği yapmaya başlıyor. Şehrin merkezinde bir sanayi-ticaret merkezi olma avantajını kullanan Zeytinburnu, aslında Türkiye'deki ilk gecekondulaşmanın başladığı merkez olarak da kötü bir üne sahip. 1940'larda İstanbul'un ilk gecekonduları Kazlıçeşme'de yapılmaya başlanmıştı. Aradan geçen yıllarda hızla büyüyen ve 'Eski İstanbul' olarak da anılan sur içinde çalışan nüfusun da ikamet ettiği merkez olan Zeytinburnu çarpık yapılaşmanın sıkıntılarını hala çekiyor.

Dönüşüm projeleri geliyor

İlçede belediye, büyükşehir belediyesi ve KİPTAŞ'ın dönüşüm projelerinin yanı sıra,büyü inşaat firmalarının 'özel dönüşüm projeleri'de dikkat çekti. Bugün Zeytinburnu ilçesi sınırları içinde birçok nitelikli konut projesi hayata geçmiş durumda. Tercüman Evleri'nin bitişiğindeki KİPTAŞ Merkez Evleri, Zeytinburnu için dönüm noktası oldu. Şimdi aynı bölgede hem nitelikli ofis blokları hem lüks konut projeleri peşpeşe açıklanıyor. Sümer Mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında da Eylül ayında KİPTAŞ'ın yeni projeye başlaması bekleniyor. Çoğu zaman Merter'de sanılan ancak Zeytinburnu sınırları içinde kalan Realİstanbul projesinde fiyatların 600 bin TL sınırına kadar çıkması dikkat çekiyor. Zeytinburnu sahil kesiminde ise Türkiye Odalar Birliği ile Sinpaş GYO-Sağlam GYO-Exim Dış Ticaret ve Katarlı Barwa ortaklığında yeni projeler hayata geçecek. Sahil kesiminde planlanan liman ise ilçenin cazibesini artıracak.

Fabrika arazileri el değiştiriyor rezidans projeleri bile geliyor

Zeytinburnu'nda, İstanbul Nakliyat Ambarlaı İşletme Kooperatifinin (NAKO), 250 milyon dolar muhammen bedelle satışa sunduğu, ancak ihalesi sonuçlanamayan nakliye ambarları arsası yeniden satışa çıkacak, arazide hasılat paylaşımı yöntemiyle proje geliştirilecek. Aksu İplik Fabrikası ve arazisini ise 2004 yılında Özsaya İnşaat almıştı. 39 bin metrekare arazide kurulu olan fabrikanın yerine konut-hastane ve çarşı inşa etmek üzere 2005 yılında mimar Adnan Kazmaoğlu'na bir proje hazırlatılmıştı. Avrupa Konutları projesi ile dikkat çeken Özsaya İnşaat, ekonomik koşullar nedeniyle projeyi bekletiyor. KİPTAŞ'ın Zeytinburnu projesi de Eylül ayında açıklanacak. Bozkurt Mensucat fabrika alanında 1040'ı konut olmak üzere 1270 bağımsız bölüm inşa edilecek. Sümer Mahallesi'nde vatandaşın 100 metrekare konutuna karşılık 75 metrekare konut veriliyor. Sinpaş GYO-Sağlam GYO ve Katarlı Barwa International da, Zeytinburnu'nda 60 milyon dolarlık yatırımla otel ve rezidans projesi hayata geçirecek. Ottoman Gayrimenkul, Mimarlar Ltd.'nin hazırladığı projeye 2010 yılında başlamayı planlıyor.

Ali ÖZTÜRK/Hürriyet Seri İlanlar


Geri Dön