Eğitim

İnşaatın harcına sanat karıştı

İstanbul'da yaptıkları binalar ile farklılık peşine düşen inşaat firmaları sonunda sanatı da keşfetti

Bir yandan binaların tasarım aşamasında farklı ve dünyaca ünlü mimarlar ile aynı masa etrafında toplanmaya çalışılırken, bir yandan da Dumankaya Modern, Göktürk Country ve Rixos Residences gibi projelerle sanatla iç içe projeler yaratılmaya çalışılıyor

Dumankaya Modern Heykeltıraş ile çalıştı
Dumankaya'nın Bahçeşehir'de kurmak istediği Dumankaya Modern'in tasarım aşamasında sanaçılarla birlikte çalıştı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy, mimar Bünyamin Derman, iç mimar Atilla Kuzu, peyzaj mimarı Başak Taş ve ışık tasarımcısı Nergiz Arifoğlu ile birlikte çalışan Dumankaya, inşaatı sanat ile birleştiren ve gündelik hayata katan ilk firma olarak nitelendiriliyor.
Heykeltıraş Mehmet Aksoy, heykelleriyle sanatını kattığı bu çalışma için "Çocuklar heykelle büyüsün, hatıralarında heykel olsun istedim. Heykel, hiç de soyut bir çalışma değildir. Hayatın tam kalbindedir, içindedir. Dumankaya Modern'de heykel sanatının günlük yaşama damgasını vuruyor. Çocuklar heykelle büyüyor” diyor.
Projenin mimarı Bünyamin Derman, sanatı, sıra dışı çizgiler, meydan ve avlularla da projeye taşıdıklarını belirtirken, iç mimar Atilla Kuzu, mekan ve eşya arasında dinamik bir ilişkiler bütünü kurmak istediğini söylüyor.
Peyzaj mimarı Başak Taş ise projenin en heyecanlı ismi. Peyzajı kat kat yükselttiklerini ve boyutlandırdıklarını ifade eden Kuzu, ışık tasarımcısı Nergiz Arifoğlu da Dumankaya Modern'de ışık tasarımını ve beyazı hayatın doğal bir uzantısı olarak ortaya koyduklarını söylüyor.
Dumankaya Modern, Bahçeşehir Esenyurt'ta 22 dönümde 10 ve 13 katlar arasında değişen altı blok olarak tasarlanan bir proje. 716 dairenin yer aldığı proje, bloklar arasında gizlenen avlular ve her katı farklı tasarıma sahip bloklarıyla şaşırtıcı bir mimariye sahip.

Göktürk Country Life Satış konseptini sanat üzerine kurdu
Satış konseptini sanat ve sergiler üzerine kuran Göktürk Country Life'ta satış ofisine gelenleri bir sürpriz bekliyor. Göktürk Country Life konutları hakkında bilgi almak isteyenleri ofiste bir sanat sergisi karşılıyor. Pg Art Gallery'nin burada ???? Mithat Şen ile başlayan ilk sergisi hakkında konuşan Satış ve Pazarlama Müdürü Mehmet Turanlı, serginin, projenin doğasını ve anlamını çok daha iyi anlattığını dile getirdi. Turanlı, “Bu lokasyonda eskiden bir fabrika vardı, şimdi o fabrika yıkıldı ve yerine yepyeni bir proje yapılıyor. Proje aslında ne konut ne de ticari bir gayrimenkul projesi. Burası aslında bir yaşam projesi. Çünkü temeli atılıyor, hızla yükseliyor ve hayatı yaşadığımızı hissettiriyor” dedi.
Keleşoğlu Yapı'nın hayat verdiği proje 277 rezidans, 50 mağaza ve 29 ofisten oluşuyor. Üstü cam tonozlu fuayesiyle de dikkat çeken projenin dikkat çeken bir diğer özelliği de 2 bin metrekarelik spor ve sağlık merkezi.
Rixos Residences Bomonty Resim ile mimarlığı buluşturdu
Rixos Residences Bomonty, sanat açılımına katılan bir diğer isim oldu. Resim ve mimarlık sanatını, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu'nun eserlerinin yer aldığı resim sergisiyle buluşturan Rixos'un bu sergisinin açılışı sırasında aralarında ünlü işadamlarının da yer aldığı 1.000 kadar davetli, örnek daireleri yakından inceleme fırsatı buldu. Bu arada sergide Bedri Rahmi'nin okuldan birincilikle mezun olmasını sağlayan 'Hamam'ın yanı sıra 'Gelin', 'Kız Kaçırma' ve gene sanatçının otoportresinin de yer aldığı ve değerleri 1 milyon TL'ye yaklaşan eserler bulunuyor.
İnşaatına Ağustos 2009'da başlanan ve şu anda 33. kata ulaşılan Rixos Residences Bomonty, sekiz dönüm bahçesi olan tek rezidans olarak nitelendiriliyor. Yapımcı firmalar, İpek İnşaat ve Çakırkaya Yapı'nın Koordinatörü Yakup Eyüboğlu, yaptığı açıklamada projenin sekiz dönüm bahçeye sahip olmasını, İstanbul'daki rezidans projelerinin en büyük eksiği olarak görmeleri nedeniyle açıklarken, 42 katlı bir kule olarak tasarlanan haline gelecek olan Rixos Residences Bomonty'de 308 modüler süit ve altı adet de penthouse bulunduğunu belirtti. Proje kapsamında 84 metrekareden başlayıp 500 metrekareye kadar çıkacak farklı özelliğe sahip süit alternatifleri olacak. Ayrıca projede değişik katlarda sekiz kat bahçesi ve açık bahçeler de bulunuyor.
Hüseyin Belibağlı