30 / 04 / 2024

İnşaatlarda metrekare belirtme zorunluluğu kalktı!

İnşaatlarda metrekare belirtme zorunluluğu kalktı!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Çevre Bakanlığı’nın noterden arsa sahipleri ile müteahhitler arasında anlaşma yapılırken metrekare belirtilmesi şartına itiraz edilmesi sonucu geri adım atıldığını söyledi..



TÜM İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş düzenlediği basın toplantısında 2014 yılını değerlendirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014’ün Eylül ayında Valiliklere gönderdiği bir yazıyla  arsa sahipleri ve müteahhitler arasında yapılan anlaşmada dairelerin metrekaresinin belirlenerek noterden onay istenmesi şartının inşaatların iki ay durmasına neden olduğunu açıkladı. Karataş, bakanlık yetkilileriyle yapılan görüşmelerde geri adım atıldığını Antalya’da duran inşaatlarda çalışmaların yeniden başladığını söyledi.

 

Valiliklere gönderdiği yazıda “Bakanlığımıza intikal eden şikayet, yazı ve yazışmalardan özellikle inşaat yapım sözleşmelerinde yapı müteahhidinin arsa sahibine vaat ettiği ve konut satışlarında satıcı tarafından alıcılara söylenen bağımsız bölüm metrekare alanı hilafına satışlar yapmış olduğu anlaşılmakta olup, yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla bu konuya açıklık getirme gereği hasıl olmuştur.” denildi.

 

Maliyet artışlarından sözleşme yapılamadı

Karar  üzerine noterde maliyet artışları nedeniyle sözleşme yapılamadığını anlatan Karataş, “Noterde yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde metrekare belirtme zorunluluğunun olmaması gerektiğini belirtsek de, harç için hesaplama, toplam metrajın bayındırlık birim fiyatına çarpılması sonucu elde edilen rakam üzerinden masraf istenmekte ve rakam fahiş noktaya ulaşmakta. Noterlerin de yazılı bir bilgisi olmadığı için nasıl işlem yapacaklarını da bilmemektedirler.” dedi.

 

Yeni bilgilendirme gönderildi

Karataş, bundan dolayı 2014’ün son aylarında noterde inşaat sözleşmelerinin yapılamadığını ifade ederek, “Noterlerde metrekare uyuşmazlığının arsa sahiplerine normalden 10 kat daha fazla maddi yük getirdi. Bu durum inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Yaşanan problemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine ilettik. Problem aşıldı, Bakanlık da Valilikler ve müdürler aracılığıyla noterlere yeni bir bilgilendirme yazısı gönderdi” diye konuştu.

 

2014 durağan geçti

TÜM inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş Antalya’da satılan konut sayısında durağan bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, “TÜİK verilerine göre açıklıyorum. 2013 yılında Antalya’da 59 bin 478 konut satıldı. Bu rakam 2014’ün 10 aylık döneminde 49 bin 723’te kaldı. Katma değer vergisinin yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltilmesi satışları etkiledi” diye konuştu.


Gazete İleri


Geri Dön