17 / 06 / 2024

İnşaatta beton devri sona mı eriyor? Yeni trend ahşap binalar...

İnşaatta beton devri sona mı eriyor? Yeni trend ahşap binalar...

İnşaat alanında devrim niteliğinde bir malzeme olan Çapraz Lamine Ahşap ile artık çok katlı binalar yapılabilecek.



Ahşap, eski çağlardan beri yapı malzemesi olarak yer alsa da modern dünyada hala inşaat sektöründe vazgeçilmez bir ürün. Michigan Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, inşaat alanında geleneksel beton ve çeliğin yerini alabilecek Çapraz Lamine Ahşap (CLT) üretiminde büyük bir devrim yapmaya için hazırlanıyorlar. 

Buna göre, birçok alanda çok katlı bina inşaatlarında Çapraz Lamine Ahşap (CLT) yapı malzemeleri kullanılmaktadır. Çapraz Lamine Ahşap, katmanlar halinde ahşap ve reçine birleştirilmesi ile yapılan oldukça sağlam bir yapı malzemesi olarak bilinmektedir. Genellikle çam, ladin ve köknar gibi yumuşak ağaçlardan yapılan CLT, artık sert ağaçlarla da üretiliyor.

shiftdelete.net'te yer alan habere göre; Michigan Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları yaptıkları bu araştırma ile bu malzemeyi sert ağaçlardan (akçaağaç, meşe, huş) üretmeyi başarmış durumdalar. Bu yeni yöntem ile inşaat sektöründe daha güçlü ve dayanıklı yapılar inşa etmenin kapılarını açtı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre, binalar ve inşaat sektörü, küresel ısınmaya neden olan kirliliğin yüzde 37‘sinden sorumlu. Bu, dünyamızın geleceği için büyük bir tehdit. Sert ağaçlardan üretilen Çapraz Lamine Ahşap, bu ‘karbon yoğun’ beton ve çeliğin yerini alarak çevresel etkiyi büyük ölçüde azaltabilir. Yani bu, daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım daha atıldı.

İnşaatta beton devri sona mı eriyor? Yeni trend ahşap binalar...

Bu sert ağaçlardan üretilen Çapraz Lamine Ahşap’ın Kuzey Amerika Üretim Standardı’ndan onay alması lazımdır. Bu onay süreci tamamlandığında ise bu malzemenin inşaat sektöründe yaygınlaşması da bekleniyor. Bu birkaç sene içinde gerçekleşirse, ahşap inşaat malzemeleri pazarında ilgi görebilir. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde orman ekonomisi profesörü olan Raju Pokharel, “Onay geldiğinde, sert ağaç bulunan eyaletlerin ekonomisi için iyi olacak,” diyor. Talep arttıkça fiyatlar biraz yükselebilir, ancak ahşap fiyatları üzerinde büyük bir etki yaratmayacaktır.

Araştırmacılar, betonu ve çeliği daha az karbon yoğun hale getirmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Beton üretim sürecinde hava kirliliğini yakalayarak betona entegre etmek veya çelik üretim sürecini tamamen yeniden düzenlemek gibi yöntemler araştırılıyor.

Ahşap, yüzyıllardır inşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır. Fakat, modern inşaat teknolojileriyle birleştirildiğinde, sürdürülebilir ve çevre dostu bir alternatif haline geliyor. Çapraz Lamine Ahşap (CLT), gerçekten de çevre dostu ve sürdürülebilir bir alternatif.

İnşaat sektörü 2024'ün 2. çeyreğine zayıf başladı!

İnşaat sektöründeki kalifiye eleman sorununa 5 maddede çözüm önerisi!

Demir, beton, çimento fiyatları uçtu, müteahhitler keyfi zam artışı durdurulsun dedi!

Türkiye Hazır Beton Birliği inşaat sektörünün geleceğini iyi görmüyor! 


Geri Dön