27 / 04 / 2024

'İnşaatta çalışacak usta ithal edilmeli!'

'İnşaatta çalışacak usta ithal edilmeli!'

İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, inşaatta çalışacak işçi eksikliğine dikkat çekerek ithal usta önerisinde bulundu. 



Konut projelerinde işçi krizi gündeme gelmeye devam ediyor. 2018'nin Ağustos ayında başlayan dolar kriziyle beraber, Türkiye için büyük bir önem arz eden inşaat sektörü büyük bir çıkmaza girdi.

İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, bu yılın sektörel açıdan nasıl geçtiğini ve gelecek yılından neler beklediğini anlattı. 

2023 yılının genel anlamda müteahhitler ve inşaat sektörü için olumlu geçtiğini belirten Topal, “Ortada bir kriz var ama krizden ziyade büyük bir eleman sıkıntısı var” dedi. 

Çalıştıracak eleman bulamadıklarına dikkati çeken Topal, “Sektörde bir hareketlilik var. 2023'ten memnunuz. Son 2 aydır bir duraksama olsa da sene güzel ve hareketli geçti. Çok şükür yaptığımız dairelerin büyük çoğunluğu bir şekilde satıldı. Bizlerin beklentisi karşılandı. Kısa bir süre önce kentte büyük bir kiralık daire sorunu yaşanıyordu. Yeni dairelerin satışa çıkmasıyla birlikte bu problem de ortadan kalktı. Şimdi bir sürü kiralık daire var” şeklinde konuştu.

 İnşaatta çalışacak usta ithal edilmeli!

Merhaba Gazetesi'nde yer alan habere göre, “Sadece sektörde değil, toplumun büyük çoğunluğunda bir kanaatsizlik var” diye ifade eden İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, piyasada bir nakit darlığı olsa da, 2023'ten genel olarak memnun kaldıklarını söyledi.

Personel sorununu çözülürse, 2024 yılından da ümitli olduklarını belirten  Topal, "Türk usta ve çalışan çok yok. Türk ustaların ve çalışanların bir kısmı deprem bölgesine gitti fakat eleman problemi sanılandan daha büyük. Genelde Suriyeli ve Afgan usta, işçi çalıştırıyoruz. Bunlar da giderse, kilidi asarız sektöre" diye ifade etti.

Maaşların, asgari ücretten başlayarak, tecrübesine göre önü açık şekilde yükseldiğini söyleyen Topal, "Bugün bir işçinin yevmiyesi 1200, 1500 TL arasında" diye kaydederek "Bu da çok nitelikli bir işçiye verilen ücret değil. 7 TL'ye yaptırdığımız şap işini bugün eleman sıkıntısı yaşandığı için 30-35 liraya yaptırıyoruz. Suriyeli ve Afgan işçiler, piyasayı kendilerine göre belirliyorlar. Bir gün işe geliyorlar, 1000 lira veriyoruz, ikinci gün gelmiyorlar. 'Neden gelmedin' diye sorunca, '1200 lira verirsen geliriz' diyorlar. İşçi bulamadığımız için mecbur veriyoruz. Türk olan usta ve işçilerimiz de var fakat sayıca yetersizler.”

İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, “Çimento ve beton fiyatı, 10-12 kat yükseldi. 1 torba çimento 110 lira. 1 torbanın içinde 50 kilo çimento var. Kış ayı için yine zam hazırlığındalar” diye konuştu.

Rusya'da ticari emlak kiralarının en yüksek olduğu caddeler! 

Konak'ta kentsel dönüşümde 3'üncü dev adım: Gürçeşme 1. Etap Plan Revizyonu kabul edildi!


Geri Dön