Sektörel

İnşaatta 'domino etkisi'

Güvensoy İnşaat'ın patronu Gültekin Güvensoy krizin ağır etkilerini yaşamaya başlayan inşaat sektörünün durumunu 'Krizin domino etkisi görülmeye başlandı' sözleriyle özetliyor.

Güvensoy'un anlatımıyla inşaat sektöründeki son durum şöyle: 'Türkiye'nin krizlerle yaşamaya alışık bir ülke olduğu bilinen bir husustur. Yıllardır yaşanılan krizlerin esasında iç ekonomik nedenlerden kaynaklanmasına alışık olan sektör çareyi yurdışı müteahhitlik hizmetlerini gerçekleştirmekle kendi iş kolunun yanına yardımcı iş kolları da koyarak dengeyi sağlamaya çalışmakla bulmuştu. Oysa günümüzde çift taraflı adeta bileşke kuvvetler gibi içeriden ve dışarıdan birleşen son krizin etkileri, sektörü tek başına altından kalkılması imkansız olan çıkmazlara sürüklüyor.
Özellikle yurtiçi müteahhitlik hizmetlerinin son yıllarda lokomotifini oluşturan taahhüt işleri kamusal finansman sorunu sebebiyle neredeyse durma noktasına geldi. Diğer yandan mortgage sisteminin desteklediği yap-sat müteahhitliği ise oluşan konut stoku fazlalığı ve finans krizi etkisinde durma noktasında. Hal böyle olunca birçok sektörün lokomotifi konumunda olan inşaat sektörü ağır bir krizin etkisi altına girdi.
Firmaların hızla küçülme eğilimi içerisine girmesi piyasada bağlı sektörleri de olumsuz etkilerken krizin domino etkisi görülmeye başlandı. Bugün gelinen noktada özellikle yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde teminat mektubu ihtiyacının karşılanması, yurtdışında yapılan hak edişlerin tahsili gibi ciddi uluslararası sorunlar sektörün boğuştuğu bir diğer sorun.'

'Eximbank devreye girmeli'

Özellikle Eximbank ivedilikle yurtdışı müteahhitlik alacakları ve teminat mektupları konusunda devreye girmeli. Yine krizle birlikte inşaat sanayiinde yaşanan büyük fiyat düşüklüğü, stok üretimlerinin artık kapasiteleri karşılayamaz olması bir diğer sorun olarak karşımızda duruyor. Sonuç itibarıyla geçmiş yıllarda elde edilen kazançlar bu yıl vergilendirildiğinde asıl sorun doğrudan ortaya çıkacak.

Akşam