İNŞAATTA KALİTE
Her hangi bir inşaatın, bu konut , köprü, tünel veya liman olabilir, bakılarak ancak işçilik kalitesi hakkında veya görüntüsü hakkında yorum yapılabilinir.
Dayanıklı mı konusunda yorum yapabilmek için, projenin incelenmesi, yapımın nasıl yapıldığının bilinmesi, yapım sırasında uygulanan testlerin uzmanlarca incelenmesi gerekir.
Bir yapının sağlam olabilmesi için ilk adım mühendislik kurallarına göre hesaplarının yapılması, projelendirilmesi ve detaylandırılması gerekmektedir.
İkinci adım ise, yapımdır.Yapım aşaması ile ilgili birkaç örnekleme yapalım. Yapım aşamasında kullanılacak betonun cinsine göre doğru miktarda malzeme (çimento, kum, agrega, su) kullanılarak üretilmeli, üretildikten sonra uygun süre içinde yerine kuralları çerçevesinde dökülmeli ve döküm tamamlandıktan sonra yeterli süre bakılmalıdır (kür), betondan yeterli sayıda numune alınıp bunun dayanımları kontrol edilmelidir. Diğer bir önemli malzeme olan betonarme demiri yerine döşenmeden numune alınıp laboratuarlarda testi yaptırılıp uygun ise kullanılmalı, kullanırken projeye uygunluğu sağlanmalıdır. Kalite, nitelikli ve doğru insan kaynağı ile sağlanır.
1999 ve 2000 yıllarında ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden sonra halkımız özellikle konut alırken daha dikkatli olmaya ve kulaktan dolma bilgiler ile bir takım sorular sormaya başlamıştır. Yalnız bu sorulan sorular ile bir sonuç elde edilmesi mümkün değildir.
Konut alırken yapımcı firmanın, uzmanlığını kanıtlamış, marka olmuş ve itibarlı olması kriterlerini aramalıdırlar.