Sektörel

İnşaatta KDV yeniden mi belirlenecek?

İnşaat sektörü için birlik hazırlığında olan İNDER, GYODER ve KONUTDER, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kapısını çalacak. Sektör, vergi yükünün azaltılması ve KDV oranlarının yeniden belirlenmesini talep ediyor.

İnşaat sektörü için birlik hazırlığında olan İNDER, GYODER ve KONUTDER, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kapısını çalacak. Markalı konut üreticilerinin haklarının korunması için düzenleme isteyen sektör, vergi yükünün azaltılması ve KDV oranlarının yeniden belirlenmesini talep ediyor.


Yakında birlik kurmaya hazırlanan inşaat sektörünün temsilcileri, markalı konut üreticilerinin korunması için bir kanun talep ediyor. Sektör temsilcileri, vergi yükünün düşürülmesi, haksız rekabetin önlenmesi ve üreticiyi zorlayan bazı düzenlemelerin değiştirilmesi için bir teklif hazırlayıp, önümüzdeki dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşacak. Çalışmayı sektörün üç derneği İNDER, KONUTDER ve GYODER birlikte hazırlayacak ve imza atacak.


Eventuum tarafından düzenlenen 3’üncü İnşaat ve Konut Konferansı’nda inşaat sektörünün gündemi masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri, yüksek vergi yükünün azaltılması, markalı konut üreticilerinin haklarının korunması ve yabancılar için yeni pazarlara açılma görüşünde birleşti.


Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılı için sektörü ve üreticileri destekleyecek düzenleme yapılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.


Üretici de korunmalı


“Tüketici Yasası çıktı ancak bunun yanında üreticiyi de koruyan düzenlemeler bekliyoruz” diyen Durbakayım, KONUTDER ve GYODER’in de desteğiyle birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvuracaklarını söyledi. Durbakayım, şöyle devam etti: “Sektördeki çürük elmaların verdiği zarar tüm sektöre mal edilmeye çalışılıyor. Tüketici Kanunu ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş. Bazı noktalar üreticiyi zor durumda bırakabilecek nitelikte. Üreticinin haklarını koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmazsa tüketicilerin yaşadığı mağduriyet üreticilerin yaşayacaklarının yanında hiç kalır.” Durbakayım, gayrimenkul sektörü üzerindeki vergi yükünü hafifletecek düzenlemelerin yanı sıra üreticilerin imar izni, yapı ruhsatı gibi kazanılmış haklarının da güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.


KDV % 8’e insin


Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı da sektördeki vergi yüküne dikkati çekti. “Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü teşvik görmüyor aksine yük yükleniyor” diyen Rahvalı, şu açıklamayı yaptı: “Gayrimenkulde toplam vergi yükü yüzde 30‘u buluyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu oranda vergi alınmıyor. Fransa’da vergi 5,5, İtalya’da yüzde 4, Belçika’da yüzde 5. Biz İstanbul Finans Merkezi projesinin yüklenicisi olmamıza rağmen 50-60 milyon lira harç ödedik. Biz tüm işyeri ve konutlarda KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesini ve arsalarda da yüzde 1’e sabitlenmesini istiyoruz. Rant vergisini de destekliyoruz ki arsa arzının önü açılsın.”


Konut sorunu başlayacak


SİNPAŞ GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerde “savaşçı ruhu” olduğunu belirterek, “Konut sektöründe aynı ürün üzerinden defalarca alınan damga vergisiyle karşı karşıyayız. Tamamen yüzde 18 KDV’li satışlar başladığında konut sorununun başlayacağını düşünüyorum. Konut ihtiyacı orta, orta üstü ve alt gelir grubundan geliyor. Ancak bu vergi yüküyle bu kesime üretim sürdürülebilir olmayacak” diye konuştu..


İade cezaları caydırıcı olmalı


EGEYAPI Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, markalı konut üreticilerini destekleyecek bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, sektörün üzerindeki ağır vergi yükünün kalkması gerektiğini ve Tüketici Yasası’yla gelen iade hakkı konusunda caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini söyledi.


Vatan