23 / 11 / 2024

İnşaatta şantiyeleri yeni kuşak büyütüyor!

İnşaatta şantiyeleri yeni kuşak büyütüyor!

Yap-satçılıkla yola çıkan Türk inşaat sektörü, son 15 yılda yaptığı atılımla dikkat çekti. İşlere alaylı olarak başlayan birinci kuşaktan bayrağı devralan iyi eğitimli ikinci ve üçüncü kuşak, sektöre yeni vizyon katıyor.




Türk inşaat sektörü 1990’lara kadar daha çok yap-satçılık olarak tabir edilen çalışma stili ile faaliyet yürüttü. Ağırlıklı olarak alaylılardan oluşan birinci kuşağın yaptığı bu işler zaman içinde büyüdü. Daha iyi eğitim alan ikinci ve üçüncü kuşakların yönetime gelmeleriyle birlikte inşaat işleri de modernleşti ve bugün lüks rezidans-lardan otel projelerine ve karma projelere kadar dünya çapmda ödüllü özel projeler üretilmeye başlandı.


Türkiye’de ikinci ve üçüncü kuşağın devraldığı inşaat şirketleri artık yeni kuşakların vizyonu ile yollarına devam ediyor. Son 15 yılda yaptığı atılımla son yılların en gözde yatmm alanı olan inşaat sektöründe ikinci ve üçüncü kuşaklara devredilen şirketleri araştırdık. Yaptığımız araştırmaya göre, Aşçıoğlu’ndan Teknik Yapı’ya, İnanlar’dan DKY İnşaat’a kadar çok sayıda şirkette yönetimde ikinci ve üçüncü kuşaklar söz sahibi olmaya başlamış durumda.


ALAYLIDAN ÜNİVERSİTELİYE


İnşaat şirketlerinin büyük bir kısmında alaylı babalann kurucu olmasına karşın ikinci ve üçüncü kuşaklarla birlikte eğitimli yeni nesillerin işleri büyüttükleri görülüyor. Türkiye’nin marka haline gelen inşaat şirketlerindeki genç kuşağı araştırdık. 28 inşaat şirketindeki genç kuşak temsilcileri ve öykülerini özetliyoruz.



Nişantaşı’nın mimarı olarak ünlenen Keten İnşaat'ın gelişimi de alaylı-okullu örneğine uyacak cinsten. Baba Ali Keten’in Almanya’da kazandıklarını İstanbul’a kardeşlerine göndermesiyle 39 yıl önce Keten İnşaat’ın temelleri atıldı, ikinci kuşaktan yüksek mimar Ferhat Keten’in özel projelerle büyütüp Keten Group haline getirdiği şirket, kentsel dönüşümden yalı restorasyonuna kadar İstanbul’un en lüks semtlerinde özel projelere imza atıyor. Keten Group Yönetim Kurulu Başkam Ferhat Keten, bankacılardan işadamlarına kadar farklı sektörlerden yatırımcıların yer aldığı yatırımcı sepeti uygulamasıyla sektöre yeni bir yaklaşım getirdiklerini söylüyor.



LÜKS İLE TANIŞTIRDI


Aşçıoğlu, Selenyum Rezidans’ı inşa ederek Türkiye’yi lüks inşaat ile tanıştırdı. 1967’de Adapazan’ndan İstanbul’a gelip İbrahim Akyazıcı ile Güvenyuva İnşaat’ı kuran Selahattin Aşçıoğlu, 1974 yılında ortağından ayrıldı. Babasıyla birlikte inşaat işleri yapan Yaşar Aşçıoğlu ise 1988 yılında babasından bayrağı devraldı. Alaylı işadamlanndan biri olduğunu belirten Aşçı-oğlu inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, oğullan Cenk ve irfan Aşçı-oğlu’nun ise üniversiteli olduklarım vurguluyor.


Üçüncü kuşaktan İrfan Aşçıoğlu Yeditepe Üniversitesi Görsel iletişim Tasarım Bölümü’nden mezun olurken, şirkette yurtiçi iş geliştirme ve inşaat satın alma işlerini yürütüyor. Cenk Aşçıoğlu ise Yedi-tepe Üniversitesinde iki yıl Uluslararası Ticaret okuduktan sonra dört yıl da Görüntü Sanatları bölümünde eğitim gördü. Şu anda şirketin satış, pazarlama, finans ve yurtdışı iş geliştirme sorumlusu.


Yaşar Aşçıoğlu, sadece konut değil, iş merkezi, plaza ve rezidans gibi alanlarda da yüzbinlerce metrekarelik başarılı çalışmalar yürüttüklerini söylüyor.


İKİNCİ KUŞAKLA MARKALAŞTI


İnşaat sektörünün en eski markalarından biri olan inanlar Inşaat’ın temelleri inanlar Kardeşler’in 1969’da Erzincan’dan İstanbul’a gelip yap-sat işleri yapmalany-la atıldı. Bedrettin inan, kardeşleriyle birlikte Tahtakale’den Laleli’ye kadar birçok farklı semtte iş merkezleri, oteller ve iş hanları inşa etti.


Birinci kuşaktan inanlar Kardeşler 1980’lerde emekli olurken şirkette merhum Bedrettin Inan’ın çocuklan ikinci kuşaktan Serdar ve Murat inan işleri devraldı.



İkinci kuşak ile birlikte markalaşma sürecini tamamladıklarını belirten İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı mimar Serdar İnan, “ITÜ İşletme Mühendisliği mezunu olan ağabeyim iki kızının eğitimi için birkaç yıl önce Kanada’ya yerleşti. Altı ayda bir Türkiye’ye gelip şirketin teknik işleri ile ilgileniyor. Proje geliştirme ve satış işlemleri ile daha çok ben ilgileniyorum” diyor. Her yıl yaklaşık 2 bin konut üretip bunun yüzde 30’unu yabancı yatırımcılara sattıklarını belirten Serdar inan, 2017 yılına kadar yaklaşık 450 milyon TL'lik yatırımla 2 bin yeni bağımsız bölüm inşa edeceklerini söylüyor.


ZONGULDAK’TAN İSTANBUL’A


Bugün 125 milyon dolarlık bir ciroya ulaşan Ay doğan Grup’un temelleri 1947 yılında dönemin en önemli sanayi kentlerinden Zonguldak’ta Mu-hammed Ay doğan tarafından atıldı. 1987 yılında kurulan Aydoğan inşaat, İstanbul ve Zonguldak’ta ürettiği lüks projelerle öne çıktı. Bağdat Caddesinin mimarlarından olan şirket, Erenköy, Caddebostan, Moda, Ataşehir ve Maltepe gibi Anadolu Yakası’nın önemli lokasyonlannda butik ve A Plus işlere imza atıyor.


Moda’nın site özelliği taşıyan ilk ve tek prestijli projesi olan Panoramapark Moda’nın yapıntını gerçekleştiren Aydoğan Inşaat’ın yönetim kurulu başkanı ikinci kuşaktan irfan Aydoğan, inşaat sektörünün kentsel dönüşüm ile birlikte uzun yıllar Türkiye’nin öne

çıkan sektörlerinden biri olma konumunu koruyacağını söylüyor.


KARDEŞLERİN YOL AYRIMI


Ekonomik sıkıntı nedeniyle 1953’te Rize’den İstanbul’a gelen İbrahim Dumankaya, inşaatlarda çıraklık, ustalık, kalfalık yaptıktan sonra aynı yıl kardeşi Halit ile kendi şirketleri Dumankaya Inşaat’ı kurarak patron oldu. Geçtiğimiz yıllarda kardeşiyle yollarını ayınp İbrahim Dumankaya

Holding’i ve grup şirketlerinden DKY Inşaat’ı kurarak farklı sektörlerde çocukları ve torunları ile yola devam ediyor.


Dumankaya Grubu'nda 19901ı yılların ikinci yarısında ikinci kuşak işbaşı yaptı, ikinci kuşaktan İbrahim Dumankaya’mn oğlu Ali ve Halit Dumankaya’nm oğlu Uğur Dumankaya, 1994 yılından itibaren Dumankaya Grubu'nun çeşitli kademelerinde çalıştılar, ikinci ve üçüncü kuşağın işlerin başına geçmesi İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşleri yol ayrımına getirdi.


Uğur Dumankaya, Dumankaya Inşaat'ın kaptan köşküne otururken, babası ANAP eski Milletvekili ve bakanı Halit Dumankaya ise murahhas üye olarak görev aldı. İbrahim Dumankaya Holding’i kurarak onursal başkan olan İbrahim Dumankaya ise dümeni ikinci oğlu Ali Dumankaya’ya ve yönetimi de diğer oğullarma emanet etti.


DKY MARKASI DOĞDU


İbrahim ve Ali Dumankaya bugün DKY inşaat ile yola devam ediyorlar. İbrahim Dumankaya, onursal başkanlık yaptığı şirketini oğullan Ömer, Ali, Savaş ve Orhan ile torunları Ömer Bey’in oğlu İbrahim Aykut ile Savaş Bey’in kızı Hayriye Sinem’e emanet etti. DKY Inşaat’ın dümeninde Ali Dumankaya ve Ömer Dumankaya yer alırken, kardeşleri Orhan Dumankaya DKY Otomotiv ve DKY Si-gorta’mn, Savaş Dumankaya ise Dumankaya Yapı Malzemeleri şirketinin yönetiminde. Iç mimar olan torun Sinem mimari projelerle ilgilenirken, inşaat mühendisi olan torun Aykut da 20 yaşından bu yana şantiyelerde görev yapıyor.


Ekonomist 


Geri Dön