29 / 04 / 2024

İnsuyu Mağarası'nda 250 metrelik bölümünün daha ölçümü yapıldı!

İnsuyu Mağarası'nda 250 metrelik bölümünün daha ölçümü yapıldı!

Burdur'da bulunan ve Türkiye'nin ''haritalanmış en uzun mağarası'' olduğu belirtilen 8 bin 100 metre uzunluğundaki İnsuyu Mağarası'nda 250 metrelik bir bölümünün daha ölçümü yapıldı




     İnsuyu Mağarası'nda 3 gün boyunca araştırma ve ölçümler yapan Obruk Mağara Araştırma Grubu Üyesi Ali Ethem Keskin, gazetecilere yaptığı açıklamada, mağaranın turizme kapalı olan bölümlerinin keşif ve haritalama çalışmalarının 2006 yılında başladığını ve 2013 yılına kadar artarak sürdüğünü söyledi. 

     Mağarada şimdiye kadar yapılan çalışmalarda 8 bin 100 metrelik bölümün ölçülerek haritalandırıldığını anlatan Keskin, son 3 günlük süre içinde İstanbul ve Ankara'dan gelen 8 kişilik ekiple mağaranın 250 metrelik bölümünün daha ölçümünü yaptıklarını kaydetti. 

     Türkiye'nin ''haritalanmış en uzun mağarası'' olan İnsuyu Mağarası'nda önümüzdeki yıllarda da çalışmaların sürdürüleceğini belirten Keskin, ''Çalışmayı Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın mağara şubesi ile yürütüyoruz. Mağarayla ilgili haritalarımızı ve bulgularımızı mağara şubesi ile paylaşacağız. Mağaranın su altı ve su üstü haritalamaları yapılacak. İnsuyu Mağarası'nın göründüğünden çok daha büyük bir mağara olduğunu düşünüyoruz'' dedi. 

     

     -Ölçülebilen uzunluğu 8 bin 350 metreye yükseldi- 

     

     Keskin, 3 gün boyunca gece gündüz mağaranın içinde konaklayarak çalışma yaptıklarını anlattı. Mağaradan sürekli dışarı çıkıp içeri girdikleri zaman zorluk yaşadıklarını ifade eden Keskin, şöyle konuştu: 

     ''Bu yılki çalışmalarımızda, geçen sene keşfettiğimiz yeni galerilerin ölçümlerini tamamladık. Ölçümleri konusunda tereddüt ettiğimiz yerler vardı, onların sağlamasını yaptık. Tahminime göre 250 metre uzunluğunda yeni bir galeri daha ölçtük. Dolayısıyla mağaranın ölçülebilen uzunluğu 8 bin 350 metreye yükseldi. Bu rakam İnsuyu Mağarası'nı Türkiye'nin ölçülmüş ve haritalanmış en uzun mağarası yapıyor.'' 

     Obruk Mağara Araştırma Grubu Üyesi Ezgi Tok ise mağaranın turizme açılan ve içinde Dilek Gölü ile Büyük Göl'ün de yer aldığı bölümünün 330 metre uzunluğunda olduğunu kaydetti. 

     Turistik bölümün sağ tarafa doğru devam etmediğini, sol tarafında ise 3 kilometrelik dar pasajlar bulunduğunu bildiren Tok, ''Bu bölgede taş düşme riski yüksek olduğu için bölgenin araştırılması çok uzun zaman aldı. Mağaranın içinde turistik kısımdan sonra 5-6 tane büyük göl var. Mağaranın sonuna henüz ulaşamadık, ancak araştırmalar sürüyor'' dedi. 

     Grup üyelerinden Melike Ocakdan da mağarada bulunan Büyük Göl'ün en derin yerinin 12 metre olduğunu, ancak yaklaşık 7 yıl önce aynı bölgenin derinliğinin 5 metre daha fazla olduğunu kaydetti. 

     Mağaranın içinde bulunan göllerdeki su seviyesinin her geçen gün azaldığına işaret eden Ocakdan, bazı göllerde ise az da olsa yükselme olduğunu belirtti. 

AA


Geri Dön