02 / 05 / 2024

İNTES Başkanı Koçoğlu'ndan HES protestolarına cevap!

İNTES Başkanı Koçoğlu'ndan HES protestolarına cevap!

HES karşıtı platformların gerçekleştirdikleri eylemlerden rahatsız olan HES yatırımcıları, konuyla ilgili detaylı bilgi vermek, yanlış anlaşılmaları gidermek ve kamuoyunu bilgilendirmek için bir platform çatısı altında mücadele etme kararı aldı.



 

HES karşıtı eylemlerden rahatsız olan yatırımcılar, bir platform çatısı altında toplanarak, HES yatırımlarının gerekliliklerini kamuoyuna anlatmayı amaçlıyor.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu,  HES yatırımcıların bu kararında Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının da etkili olduğunu söyledi. HES yapılan yörelerde halkın HESlerle hiçbir sorununun olmadığını, karşı çıkan bir kaç kişinin ise konuyu bilmediği için böyle bir tutum içine girdiğini iddia eden Koçoğlu, olayların bölgede yaşamayanlar tarafından çıkarıldığını savundu. HES karşıtı eylemlerin genelde İstanbulda organize edildiğini belirten Koçoğlu, bu kişilerin, "çevre zarar görmesin" gerekçesiyle kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Koçoğlu, "HESe karşılar, rüzgara karşılar, jeotermale karşılar. Neden, Türkiye kendi yerel kaynaklarını kullanmasın. Diğer yandan, iş doğalgaz ve petrol ile elektrik üretmeye gelince karşı değiller. Çünkü orada dışa bağımlıyız. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde elektriğe yaklaşık yüzde 9, doğalgaza ise yüzde 14 zam daha geldi. HESler yapılmazsa elektrik fiyatlarının daha da artması kaçınılmaz olur" diye konuştu.

"ŞARKI SÖYLEMEK BAŞKA BU İŞ BAŞKA"

HESler konusunda kamuoyunun yatırımcıları suçlu gördüğünü ama bunun doğru olmadığını belirten Koçoğlu, yatırımcıların bu ülkenin değerlerine değer katan insanlar olduğunu ifade etti. Koçoğlu, HESler sayesinde denize akan dereden enerji üretilmesinin yanında, taşkınları da önlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Kamuoyunda HESler ile ilgili yanlış bilgilendirme var. Sanki HESlere karşı çıkanlar çevreci, bu işe emek ve sermaye veren yatırımcılar ise canavar. Kamuoyu bu konuda doğru bilgilenmeli. Hatta sayın hakimlerimizin de bilgilenmesi gerek. Onlar da çok önemli kararların altına imza atıyorlar. Onları da bilgilendirmek istiyoruz. Bu arada ünlülerden bazıları çıkıp HES karşıtlarına destek oluyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Çünkü konuyu yeterince bildiklerini sanmıyoruz. Şarkı söylemek başka olaylara makro ölçekte bakmak başka."

"HES DAHA ÇOK OKUL VE HASTANE DEMEK"

Koçoğlu, Türkiyenin HES potansiyelinin ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacının 3te 1ini karşılayacak büyüklükte olduğuna dikkati çekerek, bu oranında stratejik sanayide kullanılan elektriğe yetecek düzeyde olduğunu vurguladı. Türkiyenin daha da gelişebilmesi için enerji ihtiyacında dışa bağımlılıktan kurtulması gerektiğinin altını çizen Şükrü Koçoğlu, "Türkiyenin ithalat kalemleri arasında ilk sırada enerji hammaddesi geliyor. Bu cari açığın büyümesinin de en önemli nedeni. Düşünün HESler sayesinde enerji ihtiyacınızın 3te 1ini kendiniz karşılıyorsunuz ve paranız dışarıya gitmiyor. Bu da daha çok okul daha çok hastane ve daha zengin bir ülke demek."

AA

 


Geri Dön