20 / 11 / 2024

İNTES, inşaat işçileri için veri tabanı oluşturacak

İNTES, inşaat işçileri için veri tabanı oluşturacak

İnşaat sektöründe mesleki yeterlilikleri belirleme yetkisi alan İNTES, sektörde çalışanlara ilişkin veri tabanı oluşturulacak




İnşaat sektöründe mesleki yeterlilikleri belirleme yetkisi alan İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), ölçme ve değerlendirme süreci sonunda sertifika verilen işçilere, özgeçmişlerinin yüklü olduğu, kredi kartına benzer çipli bir kart dağıtacak.

Bir kaç ay içinde hayata geçirilmesi planlanan uygulamayla, sektörde çalışanlara ilişkin veri tabanı oluşturulacak. Veri tabanı, memerci, boyacı, demirci gibi sektörde değişik alanlarda işçi arayan işverenlerin hizmetine sunulacak.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, İNTES'in kurduğu Mesleki Yeterlilik Merkezi bünyesinde yürütülen çalışmaya ilişkin A.A muhabirine bilgi verirken, çalışmanın 1-2 ay önce başlatıldığını ve bir kaç ay içinde uygulamaya konulacağını belirtti.

İşçilere dağıtılacak çipli kartta, işçinin "nerede doğduğu, evli mi bekar mı olduğu, nerelerde, kaç yıl çalıştığı, tecrübelerini nasıl artırdığı, hangi boyuta vardığı" gibi özgeçmişine ilişkin her türlü bilginin yüklü olacağını ifade eden Koçoğlu, şunları söyledi: "Biz, bunları merkezimizden görebileceğiz, milyonlarca işçinin bilgisi elimizde olacak. Hemen 1 milyon rakamıyla başlamayacağız, ancak Türkiye'de ve yurt dışında çalışan Türk vatandaşı tüm inşaat işçileri kayıt altına alınacak.

Bunların hepsi peyder pey tabii eğitimden geçecek. 1 sene içinde 50-100 bini bulabiliriz belki, sayıyı bilemiyorum, süreç işleyecek." İnşaat sektöründe yaklaşık yüzde 60 kayıt dışı istihdamın söz konusu olduğuna dikkat çekilerek, "Uygulama, sektörde istihdamın kayıt altına alınmasına da katkı sağlayacak mı" sorusuna karşılık Koçoğlu, "Bir anda değil, ama dolaylı olarak kesinlikle öyle.İşçileri ne kadar kayıt altına alırsak...bir yerde, kredi kartıyla harcama yaparsan Maliye görüyor, sistem de buna benzeyecek.

Daha yolun başındayız" dedi.

Koçoğlu, çipli kartlar için uzman bir firmayla anlaşma sağlandığını, programların yazılmakta olduğunu ifade ederek, "Diyelim ki Ahmet ile Mehmet, Libya'da mı, Giresun'da mı, Ankara'da mı nerede çalışıyor, özlük haklarıyla birlikte takip etme imkanı bulabileceğiz, böyle bir veri tabanı, bilgi bankası oluşturacağız" dedi.

2012'DEN İTİBAREN BELGESİ OLMAYAN İŞÇİ ÇALIŞAMAYACAK
Oluşturulacak veri tabanının, iş arayan firmaların kullanımına sunulacağını ifade eden Koçoğlu, "Örneğin size çok iyi bir boru kaynakçısı lazım, İNTES'i arayacaksınız, size sağlıklı bilgi verebileceğiz, güvenilirlik var burada. Siz emin olacaksınız ki en iyi yerden alıyorum. Cin mi, hırsız mı, dürüst mü nedir, her şeyi bilmiş olacaksınız" şeklinde konuştu.

Öngörülen bu uygulamanın, İşkur'a paralel bir işlev oluşturup oluşturmayacağının sorulmasına karşılık da Koçoğlu, "Bu taban, şu anda devlette yok. Bizim bunu yapmamız İşkur'un görevine mani değil, önemli olan birinin yapmasıydı" dedi.

Soru üzerine kullanımın yalnız üyelere değil, herkese açık olacağını belirten Koçoğlu, çalışmanın bir çok aşaması bulunduğunu, henüz çok erken bulduğu için hepsini paylaşmak istemediğini söyledi.

Yasal düzenlemeyle 2012'den itibaren yeterlilik belgesi bulunmayan işçilerin inşaatlarda görev alamayacağı hatırlatılarak, çalışmaların ne boyutta olduğunun sorulması üzerine de Koçoğlu, "Uygulama için önümüzde 2 sene bile yok.

Bu sürede milyonlarca inşaat işçisini eğitmeniz kolay değil, ölçme değerledirme yapacaksınız, sınava tabi tutacaksınız, belge vereceksiniz, bu hemen olacak bir şey değil. Eğitim merkezimiz hepsini vermeye yeterli değil, üniversitelerle işbirliği yapıyoruz" dedi.
AA


Geri Dön