30 / 07 / 2024

İNTES inşaatın kayıtdışı ekonomi olarak anılmasına karşı çıktı!

İNTES inşaatın kayıtdışı ekonomi olarak anılmasına karşı çıktı!

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya ait alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak, "Kronik ödememe alışkanlığı olanlarla aynı kefeye konmaya karşı çıkıyoruz " de



Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya ait alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak, "İnşaatçılar vergisini, sigortasını ve diğer borçlarını zamanında ödeyen insanlardır. Kronik ödememe alışkanlığı olanlarla aynı kefeye konmaya karşı çıkıyoruz " dedi.

Koçoğlu, İNTES tarafından Rixos Otel’de düzenlenen ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı, "Ekonomik Kalkınma ve İnşaat Sektörü" konulu toplantıda, sektörün sorunlarını anlattı.

Konuşmasında inşaat sektöründeki kayıt dışılık, KDV sorunları, inşaat firmalarının ortaklarına kar dağıtımı, sektörde istihdamın teşviki, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması ve yatırımların ekonomiye kazandırılması konularına değinen Koçoğlu, özellikle kayıt dışılık konusunun sektörün en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Hiç hak etmedikleri halde inşaat sektörünün kayıt dışının yoğun olduğu sektörlerden biri olarak gösterilmesinden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Koçoğlu, sektörde vergisini, sigorta primlerini düzenli ödeyenlerin bu nitelendirmeden rahatsızlık duyduğunu belirtti. Koçoğlu, istatistiklerde, inşaat sektörünün kayıt dışılığın en yoğun olduğu sektör olarak gösterilmemesi ve bu algının değişmesi gerektiğini kaydetti.

Kendi paralarını alamıyorlar

"Biz devletimize bedava KDV tahsildarlığı yapıyoruz" diyen Koçoğlu, sektördeki KDV alacağının hiç değilse yüzde 60’ının vergi borcundan mahsup edilebileceğini söyledi. Şirket ortaklarına kar dağıtımı sorununu da yıllardır dile getirdiklerini anlatan Koçoğlu, " inşaatçılar, kanun gereği inşaat 5 yıl devam ederse 5 yıl, 10 yıl devam ederse 10 yıl ortaklarına kar dağıtamıyorlar. Yani kasamızdan para alamıyoruz. Oysa biz inşaatçılar her hak edişin brüt tutarından yüzde 3 peşin stopaj vergisi ödüyoruz. Bu tutar kadar paranın şirketten çekilebilmesine yönelik bir yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz" dedi.

Yurtdışındaki Türk işçi sayısı azalıyor

İnşaat sektörünün yükümlülüklerde kapsam içinde, teşviklerde kapsam dışında kaldığını anlatan Koçoğlu, istihdam paketi olarak bilinen 5763 sayılı kanunla bazı teşvikler getirildiğini ancak yurt dışında çalışanlar ile ihaleli işler kapsamındaki yapım işlerinin bu kanundan yararlanamadığını kaydetti. Böyle bir ayrımı doğru bulmadıklarını ifade eden Koçoğlu, "Üyelerimiz arasında yaptığımız araştırmaya göre yurt dışında inşaat sektöründe çalışan 100 bin işçinin 17 bini Türk, 35 bini o ülkenin işçisi, 48 bini diğer ülkelerin işçi. Yani Türk işçisi yüzde 17’ye düştü. Eskiden yüzde 80’lere kadar çıktığı oldu. Bu gidişle yüzde 17’yi de bulamayacağız" diye konuşt


Geri Dön