Emlak Terimleri

İntifa hakkı miras bırakılabilir mi?

Mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma, istifade edilmesine intifa hakkı deniyor. Peki, intifa hakkı miras bırakılabilir mi?

İntifa hakkı miras bırakılabilir mi?

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma, istifade etmek hakkına sahip olmak anlamına geliyor. Kısaca başkasına ait mülkü kiraya vermek isterse kendisi oturmak gibi tasarruf hakkının bulunması anlamına geliyor.


Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredilebiliyor. Ancak mirasçılara miras şeklinde geçemiyor. İntifa Hakkı Sahibinin vefatı ile sona eriyor. Örneğin; bir kişinin malın çıplak mülkiyet haklarına sahip olması diğer kişinin ise o malın kullanım ( intifa ) hakkına sahip olması durumu olarak karşımıza çıkıyor. 


İntifa hakkı; mirasın eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriyor. Tüzel kişilerde bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor. İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl oluyor. 


Kullanım hakkı olarak da ifade edilen intifa hakkı, hak sahibinin talebi, malın tamamen yok olması, sürenin bitmesi, hak sahibi gerçek kişinin ölümü ve tüzel kişinin infisahı ile sona erebiliyor. 


İntifa hakkının süresi ne kadardır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com