Emlak Terimleri

İntifa hakkının süresi ne kadardır?

Gayrimenkul üzerinden yararlanma ya da kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Peki, kullanım hakkı olan intifa hakkının süresi ne kadardır?

İntifa hakkının süresi ne kadardır?


Bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Bu hak, bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda kurulabiliyor. 


İntifa hakkı sahibi; gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Ancak, gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Kullanım hakkı ir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkıyor. İntifa hakkı üç şekilde kurulabiliyor;


* Kanundan doğan intifa hakkı,

* Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı,

* Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı.


İntifa hakkının süresi!

İntifa hakkı süresi en fazla 100 yıldır yada intifa hakkı sahibinin vefatı ile bu hak sona erebiliyor. İntifa hakkının sona ermesiyle mülkün tamamı çıplak mülkiyet hakkı sahibinin oluyor. 


Çıplak mülkiyet sahibi ise hakkını 3. Şahıslara satabiliyor. Ancak mülkünü kiraya veremiyor ya da oturamıyor.  Emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi veriyor ve yıllık emlak vergilerini intifa hakkı sahibi tarafından ödenmesi gerekiyor.


İntifa hakkı iki türlü tesis ediliyor. Bedelli intifa hakkı tesisi yada bedelsiz intifa hakkı tesisi. Eğer İntifa Hakkı Bedel Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 1469 sayılı Genelgesi gereği (ivazsız iktisap olduğu için) veraset ve intikal vergisi için vergi dairesine ihbar yapılıyor. 


İntifa hakkı sahibinin ölümü halinde ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com