Emlak Terimleri

İntifa hakkı nasıl sona erer?

İntifa hakkı nasıl sona erer?: İntifa hakkı, hak sahibinin talebi, malın tamamen yok olması, sürenin bitmesi, hak sahibi gerçek kişinin ölümü ve tüzel kişinin infisahı ile sona eriyor...


İntifa hakkı nasıl sona erer?

İntifa hakkı, aksi kararlaştırılmadıkça, hak sahibi kişiye belli bir süre için veya en çok hayatı süresince tanınan, başkasına ait mal veya haklardan tamamen yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor.


İntifa hakkı devredilebilir mi?

İntifa hakkı, şahsa bağlı bir ayni hak olduğundan tapu kütüğündeki kaydın başkası adına geçirilmesi veya hakkın miras yoluyla intikali mümkün değildir. İntifa hakkının tamamıyla bir başkasına devri yani kütükteki kaydın bir başkası adına geçirilmesi söz konusu olamaz. Ancak, intifa hakkının kullanımının bir başkasına devri mümkündür. Örneğin, hak sahibi intifa hakkını, kiraya verebilir. Bunun tapuya şerhi gerekli değildir.


İntifa hakkı nasıl sona erer?

İntifa hakkı, hak sahibinin talebi, malın tamamen yok olması, sürenin bitmesi, hak sahibi gerçek kişinin ölümü ve tüzel kişinin infisahı ile sona eriyor.


Kanundan doğan intifa hakkı da hakkı doğuran olayın ortadan kalkması ile son bulur. Örneğin, mal birliğinden doğan, kocanın kadının malları üzerindeki intifa hakkı eşlerin boşanmasıyla; velayetten doğan ana-babanın intifa hakkı küçüğün reşit olmasıyla sona erer.


İntifa hakkı nasıl sona erer?

Ortaklığın giderilmesi veya cebri icra gibi nedenlerle taşınmazın açık artırma suretiyle satışı gerektiğinde, kural olarak intifa hakkı sona ermiyor. Ancak, intifa hakkı sahibi, satış merciine başvurarak bu hakkının da paraya çevrilmesini istemişse ve satış bu şekilde yapılmışsa intifa hakkı sona erer. Mahkeme kararıyla intifa hakkının kütükten silinmesine yönelik bir yargı kararı ile de bu hak terkin edilir; ancak bunun için yargı kararının kesinleşmiş olması gerekir. 



İntifa hakkı tesisi!
İntifa hakkının icra yoluyla satışı!
Kuru mülkiyet satılabilir mi?
İntifa hakkı sahibi öldüğünde taşınmazın durumu ne olur?