İntifa hakkı ne demektir?
İntifa hakkı ne demektir? İntifa hakkı, gayrimenkul sahibi kişinin gayrimenkulden yararlanma ya da kullanma hakkını bir başkasına devrettiğinde ortaya çıkar. İntifa hakkında merak ettikleriniz haberimizde yer alıyor..
İntifa hakkı ne demektir?
İntifa hakkı bir gayrimenkulden yararlanma ve kullanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul üzerinde intifa hakkı bulunan kişi o gayrimenkulden yararlanma hakkına sahip oluyor.Bu durumda söz konusu gayrimenkul, sahibi tarafından bir başkasına yararlanması ve kullanması için verilirse, intifa hakkı doğar. Gayrimenkulden yararlanan ve kullanan kişi aynı zamanda o gayrimenkul için intifa hakkına da sahip olmuş olur.
İntifa hakkı sınırlı bir ayni hak olup, gayrimenkul üzerindeki intifa hakkını elinde bulunduran fakat gayrimenkulün sahibi olmayan kişi, gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuksal bir işlem yapamaz (satış işlemleri, ipotek işlemleri gibi).
İntifa hakkı mirasçıya intikal etmez ve devredilemez. İntifa hakkı süresi en fazla 100 yıldır yada intifa hakkı sahibinin vefatı ile son bulur.
İntifa hakkı kaç şekilde kurulur?
- Kanundan doğan intifa hakkı
- Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı
- Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı
İntifa hakkı için gereken belgeler
* İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
* İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
* Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
* İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
İntifa hakkı harcı ne kadar?
İntifa hakkı sahibinin ölmesi!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com