İntifa hakkı sahibi öldüğünde taşınmazın durumu ne olur?
İntifa hakkı sahibi öldüğünde taşınmazın durumu ne olur? İntifa hakkı mirasçılarına intikal eder mi? İntifa hakkı terkini nasıl istemi nasıl gerçekleşir? sorularının cevaplarını haberimizin devamında bulabilirsiniz..
İntifa hakkı, sahibine, bir başkasına ait taşınmaz üzerinde tam yararlanma ve kullanma hakkı tanır. İntifa hakkı gerçek kişilere tahsis edileceği gibi tüzel kişilere de verilebilir. İntifa hakkının süresi gerçek kişilerde eğer sözleşmede belirli bir süre belirlenmemişse intifa hakkı sahibinin ömrüyle sınırlıdır. Tüzel kişilerde de bu süre en çok 100 yıl ile sınırlıdır.
İntifa hakkı sözleşme den ya da kanundan olmak üzere ikiye ayrılır. Sözleşme yoluyla geçen intifa hakkında mülkiyet ediniminde olduğu gibi taşınmaz malın maliki veya yetkili temsilcisi ve lehine intifa hakkı tesis edilecek şahsın yetkili vekili veya temsilcisinin katılımıyla tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senet ile bedelli veya bedelsiz olarak tesis edilir.
Peki intifa hakkı sahibi öldüğünde taşınmazın durumu ne olur?
İntifa hakkı sahibi vefat ettiğinde taşınmaz intifa hakkı sahibinin mirasçılarına intikal etmez. İntifa hakkı bu vefatla birlikte sona erer ve mülkiyetin sahipliği tamamen kuru mülkiyet sahibine geçer. Bu işlemin resmi olarak ta gerçekleşmesi için intifa hakkı terkinin istemi gerekiyor. Bunun için; Terkin için tescil istem belgesi düzenlenir. Hak sahibinin ölümü sebebiyle terkin halinde hak sahibinin ölü olduğunun nüfus kayıt örneği veya veraset senedi ile kanıtlanması gerekir. Diğer hallerde herhangi bir belge istenmez. İstemde bulunanın hak sahibi olduğunun nüfus cüzdanı,pasaportla veya avukatlık kimliği ile belirlenmesi ve vesikalık fotoğraf,T.C.Kimlik ve vergi numarası istenmesi gerekir. Temsilci varsa temsil belgesi de aranır.
Tapu sicil dairesinde intifa hakkı!
İntifa hakkının kullandırılması!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com