İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?
İntifa hakkı, başkasına ait bir gayrimenkulden yararlanma ve kullanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki intifa hakkı sahibinin hakları nelerdir? Hangi haklar doğrultusunda hareket eder? sorularının cevapları haberimizde..
İntifa hakkı sınırlı bir ayni hak olup sahibine intifaya konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı tanıyor. Hak sahibin ölümüyle son bulan intifa hakkının sona erme sebepleri sahibinin ölümüyle sınırlı değil. Süreli intifa hakkının sona ermesi, intifa hakkı sahibinin terkinin istenmesi gibi durumlarla da intifa hakkı sona erebilir.
İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?
İntifa sahibi hakkı belirli koşullar dışında herhangi bir durum söz konusu olmadıkça ölünceye kadar intifa hakkına sahip olabilir. İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki bir işlem yapamaz. Bu hakkın kullanımına ilişkin intifa hakkı sözleşmesinde aksi bir durum olmadıkça intifa hakkı başkalarına devredilebiliyor. Ancak burada önemli olan nokta intifa hakkı mirasçılara devredilemiyor.
İntifa hakkı, gayrimenkulün eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında eğer eş intifa hakkını seçerse, mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösterir.
Tüzel kişilerde intifa hakkı süre belirtilerek oluşturuluyor. En fazla 100 yılsa sonra intifa hakkı sona eriyor.
Kuru mülkiyete sahip olmayan ancak intifa hakkı olan kişiler bu durumu tapu kütüğüne tescil edebiliyor. Mülkiyet hakkı gibi görünen intifa hakkı gayrmenkulün mülkiyetliğini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapılabiliyor.
Söz konusu gayrimenkulün emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi veriyor, emlak vergisini de intifa hakkı sahibi ödüyor.
İntifa hakkının sona erme halleri!
İntifa hakkının kaldırılması!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com