İntifa hakkı sahibinin yetkileri!
İntifa hakkı, başkasına ait bir maldan yararlanma, başkasına ait olan bir malı kullanma hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, intifa hakları nelerdir ? intifa hakkı sahibinin yetkileri nelerdir?
İntifa hakkı sahibinin yetkileri!
İntifa hakkı sahibi, söz konusu olan malı hakimiyetinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahip oluyor.
İntifa hakkı sınırlı bir hak olup, taşınmaz mal üzerindeki intifa hakkını elinde bulunduran fakat taşınmaz malın sahibi olmayan kişi, taşınmaz mal üzerinde fiili ya da hukuksal bir işlem yapamıyor.Fakat taşınmaz malı tasarruf amaçlı kullanabiliyor.İsterse kiraya verebiliyor,isterse kendi kullanabiliyor.
Söz konusu gayrimenkulün emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi veriyor, emlak vergisini de intifa hakkı sahibi ödüyor.
İntifa hakkı süresi 100 yılın dolmasıyla ve intifa hakkı sahibinin vefatı ile son bulur.
İntifa hakkı için gerekli olan belgeler
-İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi,
-İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,
-Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6x4 cm. büyüklüğünde birer fotoğrafı.
-İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
İntifa hakkı terkini
1. Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkında, kuru mülkiyet sahibi lehine (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle intifa hakkının terkinde, işleme konu taşınmazın emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden binde 30 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. İntifa hakkından feragat, bir bedel karşılığında yapılmakta ise, yine, lehine feragat edilen kuru mülkiyet sahibinden binde 40 oranında tapu harcı tahsil edilir.
2. İntifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine, bedelsiz feragat edilmesi halinde, sadece terkin harcı tahsil edilir. Ancak, bu halde ayrıca intifadan dolayı, veraset ve intikal vergisinin tarh ve tahakkuku için, ilgili vergi dairesine bilgi verilir.
3.İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, sadece terkin harcı tahsil edilir ve gerekiyorsa veraset ve intikal yönünden ilgili vergi dairesine duyuru yapılır.
İntifa hakkı sahibi kira sözleşmesi yapabilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com